Maaliskuussa 2018 globaalisti lämpeni


Kuva 1. Kuukausittainen ennusteeni punaisella, toteutuma sinisellä.

Gistemp-aineiston maaliskuun 2018 globaali poikkemalämpötila verrattuna vuosien 1951…1980 keskiarvoistettuun vertailuarvoon on julkaistu ja se on 89 cK. Tämä on n. 14 cK korkeampi kuin tämä vuosituhannen alun keskiarvo, mutta ei kuitenkaan yllä mitaleille eri vuosien maaliskuiden lämpötiloissa.

Kuvasta 1 näkynee sekin, että helmikuu 2018 ei ole enää tasan tammikuun 2018 kanssa. Yhden sadasosa-asteen heilahduksen eri suuntiin ovat tuottanee loivan lämpenemisen käyrään. Tämä on mielestäni ihan normaalia elämistä tässä aineistossa, määritystarkkuus ei ole sadasosa-asteen tasolla.

Edes ilmeisestikin lopuillaan oleva La Niña -ilmiö ei ole riittänyt alentamaan globaalia lämpötilaa, vaan parhaiten tilannetta voinee kuvata niin, että vuonna 2016 loppuneen El Niñon jälkeen globaali lämpötila on jäänyt uudelle, korkeammalle tasolle. Viilenemisennusteet eivät saa tukea tästä lyhytaikaisesta tarkastelusta, mutta ei sitä tukea tule pitemmästäkään tarkastelujaksosta. Tälle vuodelle vaadittaisiin jo pikaisesti stratosfääriin ulottuva tulivuoren purkaus, että isompaa laskua globaalissa poikkeamalämpötilassa tapahtuisi. Ehkä on joitakin muitakin normaalin ilmastojärjestelmän ulkopuolisia tekijöitä, jotka voisivat saada viilenistä vuoden loppuun mennessä aikaiseksi, mutta tulivuoret nyt ainakin ovat riittävän usein alentaneet lämpötilaa, ettei kyse ole ihan lottovoittotason ihmeestä sentään. Pikemminkin on lähes varmaa, että joku tulivuori vielä purkautuu jäähdyttäen ilmastoa, mutta että se purkautuisi juuri tänä keväänä, se ei ole mitenkään varmaa, eikä edes todennäköistä. Ilmaston ja vulkanismin väliltä on löydetty jotain uutta uusissa tutkimuksissa. Tähän teemaan palannen eri artikkelissa.

Ilman epälineaarista poikkeustapausta globaali ilmaston lämpötila siis tänä vuonna jäänee tämän vuosituhannen vuosikeskiarvon yläpuolelle, joka  gistemp-aineistossa on 67 cK.

Menossa olevan huhtikuun osalta mitään voimakasta poikkeamaa maaliskuuhun ei ole näkyvissä. Veikkaan nytkin, että viilenee vähän.

Kuva 2 on dokumentoimassa käyttämäni aineiston ja sen vähäisen huojunnan.

Näillä mennään ja toivottavasti tavataan noin kuukauden päästä samalla teemalla huhtikuun 2018 aineiston äärellä. Tähän väliin yritän pakertaa muutamia muita ilmastojuttuja.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.