Rauduskoivu hyötyy ilmastonmuutoksesta


Kuva 1. Rauduskoivun lehti. Teikijäviite: By Brosen – Oma teos, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=324593

Tulipa taas vilaistua CO2 Science -sivustoa. Yllätyksekseni löysin suomalaistutkijoiden tutkielmasta uutisen (Linkki). Kysen on Linkosalon ja kumppaneiden tutkimuksesta (Linkki), jossa tutkittiin oletetun tulevaisuuden ilmaston vaikutusta rauduskoivun (Betula pendula) kasvuun. Olennainen tulos käy ilmi tutkielman otsikosta, jossa todetaan, että fotosynteettinen kapasiteetti kasvaa lisähiilidioksidilla enemmän kuin pelkällä lämpiämisellä.

Tämä viitattu tutkielma ei vaikuta ensiksikään aivan läpimurtotutkimukselta, vaan pikemminkin perustieteeltä, jolla vahvistetaan jo aiemmin useilla eliöillä havaittua olosuhdeparannusta ilmastonmuutoksen seurauksena. Toisekseen tämä ei ole aivan tuore tutkimus, vaan julkaisu on viime vuodelta. Siltikään en löydä tästä mainintaa Scinece Dailysta. Tästä tulee sitten mieleen se, että uutisointi on aina poimintaa, usein vieläpä vinoa poimintaa.

Vinosta poiminnasta päästäänkin sitten siihen, että eräässä ilmastokeskustelussa muistelen muutoin asiallisen keskustelijan sanoneen CO2 Sciencen olevan tunnettu denialistisivusto. Sanonnan tarkoitus oli ymmärtääkseni mitätöidä esitetyn tutkimuksen tulos. Eihän CO2 Science -sivusto itse keksi esittämiään tutkimuksia. Poiminta on melko selkeästi vinoa: esitetään vain hiilidioksidin hyötyvaikutuksia. Vaan eipähän ne hiilidioksidin hyödyt sillä muutu väärennöksiksi, että niihin viitataan tuolla sivustolla. Pikemminkin kyse on muun tiedeuutisoinnin unohtamista, paradigmaan huonosti sopivista tuloksista. Näin näyttäisi olevan nytkin.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rauduskoivu (Linkki) Kuvan lähdeartikkeli.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.