Hajanaisia ajatuksia ilmastonmuokkauksesta


Kuva 1. Eräs ilmastonmuokkausehdotus. Tekijäviite: By Hughhunt – Oma teos, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16490430

Ilmastonmuokkaus ei ole ollut Roskasaitilla aiemmin kovinkaan runsaasti esillä, niinpä nyt on hyvä ajankohta vähän paikata tätä puutetta. Kimmokkeen sain WUWT-sivustolta, jossa oli kaksi peräkkäistä kriittistä artikkelia ilmastonmuokkauksesta. Ensimmäisessä näistä esiteltiin Los Angelesin suunnitelmaa maalata katuja vaalean harmaiksi (Linkki). Toisessa kerrottiin mahdollisuudesta lisätä ruokasuolaa yläilmakehään (Linkki). Minua hieman harmittaa, että Watts lähti lyttäämään nämä menetelmät heti kättelyssä.

Idea ruokasuolan kylvämisestä ilmakehään näyttäisi saaneen alkunsa tutkimuksesta (LinkkiPDF), jossa selviteltiin erilaisten suolakiteiden heijastaman valon polarisoitumista yms.  Tässä Nelsonin ja kumppaneiden konfressiesityksestä käy ilmi idean olevan alkutekijöissä ja kaipaavan lisää tutkimusta. Tutkijat näkevät parhaimmillaankin tämän menetelmän olevan oireita lieventävä, eikä mikään kaikenkattava ratkaisu.

Kuvassa 1 on suolamenetelmää vanhempi ehdotus, jos tulivuoripurkauksen tapaan lisätään yläilmakehään maapallon pintalämpötilaa alentavia aerosoleja.

Los Angelesin vaalean harmaa asfalttimaali on kotoisin yhdestä alueen yrityksestä (Linkki). WUWT-blogissa mainittu pinnoitteen hinta katumailia kohti on ilmeisestikin selkeästi alle puolet uuden asfaltoinnin kustannuksista. Näin todelliset kokonaiskustannukset riippuvat pinnoitteen kestosta ja siitä, lykkäkö se uuden asfaltoinnin tarvetta, kuten oletan. Ainakin suojateillä vaalea maali kestää melko hyvin.

Asfalttikatujen vaalennus ei varmaankaan viilennä merkittävästi globaalia lämpötilaa, mutta kaupunkilämpösaarekkeiden ongelmiin siitä voinee olla kohtuullisesti apua. Jos näin on, katujen vaalennus voisi helpottaa jopa puolen ihmiskunnan elämää samalla tuottaen energiasäästöä, kun ilmastointiin tarvittaisiin vähemmän sähköä. Varsin mahdollisesti tuotetta voitaisiin vielä edelleen kehittääkin, esimerkiksi lisäämällä valoa täsmällisesti takaisin heijastavia partikkeleita. Näin lähiympäristöä lämmittävää hajavaloa syntyisi vähemmän, isomman osan valosta palatessa aurinkoon (tai vähintäänkin avaruuteen) takaisin.

Yleisesti ottaen varmasti ja haitattomasti toimivaa ilmastonmuokkausmenetelmää ei vielä tunneta. Näin voi päätellä  kuvan 1 lähteenä olleesta Wikipedian artikkelistakin (Linkki). Itse pistäisin toimivuuden osalta kohtalaisesti toivoa meren lannoittamiseen hallitusti (Linkki). Valtamerissähän on runsaasti heikkotuottoisia alueita, joissa Emiliania huxleyi -kukinnan aikaansaaminen siirtäisi tehokkaasti hiiltä meren pintavedestä meren pohjaan. Toki vielä parempi vaihtoehto olisi saada meressä kasvatetuksi leväpolttoainetta.  Tämä merellinen menetelmä pitäisi vain kehittää valmiiksi sitä varten, jos ilmastokauhuskenaariot sattuisivatkin pitämään paikkaansa. Hiilen, siis hiilidioksidin, poistaminen ilmakehästä pitäisi varmaankin jättää viimeiseksi keinoksi, koska CO2 on nälänhätää torjuvaa ilmaista lannoitetta peltoviljelmille ja muullekin kasvistolle.

Erilaisilla ilmastonvakiointikeinoilla on erilaisia haittapuolia. Esimerkiksi nyt valtavirtaa oleva hiilidioksidipäästöjen vähentämiskeino aiheuttaisi toimiessaan lisälannotuksen ja kastelun tarvetta viljelmille. Optimaalista saattaisi olla, jos erilaisista keinoista koottaisi sellainen paletti, joka ei olennaisesti vähentäisi hiildioksidilisän tarpeellisiä hyötyjä, mutta vähentäisi liikalämpenemistä sieltä, missä siitä on haittaa. Hajautettu monimenetelmä johtaisi myös siihen, etteivät yksittäisen ilmastonmuokkausmenetelmän haitat kohoaisi kovinkaan helposti kohtuuttomiksi.

 

 

Mainokset

2 responses to “Hajanaisia ajatuksia ilmastonmuokkauksesta

    • Tästä jutussa mainitusta tuotteesta ei ole tietoa, mutta suojateiden valkeat alueet eivät vaikuta erityisen liukkailta. Eli että jonkinkaista kitkaa on kaiketi mahdollista siihen pintaan saada.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.