La Niña 2017-18 kypsyi


Kuva 1. Kuvankaappaulähde NOAA-ppt-tiedosto / http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Uusi La Niña -ilmiö on julistettu syntyneeksi, kuten kuva 1 kertoo. Kysehän ei ole vain kylmemmästä La Niña -tilasta jonkun viikon tai kuukauden ajan Tyynenmeren päiväntasaaja-alueen pintavesissä, vaan vähintään viiden peräkkäisen kolmen kuukauden keskiarvon pysymisestä La Niña -tilassa. Se, että linkkipalstallani on jo pitempään ollut Australian BOM:in  osoitin linkkikuvassa neutraalilla, kertoo ensiksikin siitä, että La Niña -ilmiön syntyminen on ollut nippanappa. Toisena vaikutavan seikkana tähän ”ihmeellisyyteen” on se, että BOM:in raja ovat on vähän kylmempi kuin NOAA:n ONI-indeksissä käytetty -0,5°C.

Kuvassa 2 näkyy viimeisin saatavillani oleva ENSO-ennuste viimekuun alkupuolelta, joka kertoo jo edellä esitettyä, että La Niña on lopuillaan. Loppuvuodesta El Niño -tilan todennäköisyys kohoaa tässä ennusteessa. Bob Tisdale jopa arvelee, että uusi El Niño -ilmiö olisi tuloillaan (Linkki). Judith Curryn mainitsema kevään ennuste-este ei tunnu Bobia haittaavan (Linkki). Jouluksi olemme viisaampia, en nyt mene lyömään vetoa El Niño tulosta.

Linkkejä aiheeseen

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/lanina/enso_evolution-status-fcsts-web.ppt (LinkkiPPT) Käyttämäni ppt-tiedosto. Huomioitavaa, että tiedosto päivitetään viikottain.

http://www.bom.gov.au/climate/enso/indices.shtml?bookmark=nino3.4 (Linkki) BOM:in pitämä ENSO-alueiden graafinen seuranta.

http://www.aalto.fi/fi/current/news/2018-03-28/ (Linkki) Aalto-yliopiston uutisointia tutkijoidensa tutkimuksesta. ENSO-ilmiön kaltaiset meren sykliset vaihtelut vaikuttavat suurimpaan osaan maapallon viljelysalaa.

https://www.nature.com/articles/s41467-017-02071-5(Linkki) Aalto-yliopiston ENSO-tutkielma kokonaisuudessaan. Se, lisäävätkö merisyklit globaalisti satoja, ei tule oikein esille käytetyn keskimääräistyksenkään vuoksi, mutta La Niña näyttäisi vaikuttavan globaalisti satoihin enemmän kuin El Niño (Fig 2).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.