Isohko virhe NOAA-satelliittimittauksissa


WUWT-blogista sattui silmiini artikkeli (Linkki), jossa kerrottiin NOAA-12 ja NOAA-14-satelliitimittauksista löytyneestä uudesta virheestä. Sen syntyyn vaikuttaa se, että napojen kautta lentävä satelliitti onkin vuosien kuluessa siirtynyt samalla kellonajalla eri paikalle maapallon pinnalla. Tämä tuottaa n. 200% virheen trooppisen ilmakehän lämpenemisnopeuteen.

Kun tämän uutisen taustalla oleva tutkielma on vapaasti luettavissa (Linkki), jätän syvällisemmät analyysit lukijoilleni. Sanonpahan kuitenkin, että UAH-aineiston trendin poikkeaminen muusta ilmastoaineistosta voi saadakin selityksen: se on vähiten virheellistä. Jokatapauksessa uudet menetelmät vaativat aina jonkin ajan, että niissä havaitaan kaikki ajan myötä tulevat mittausvirheet.

WUWT-blogissa on paljon mielenkiintoista keskustelua aiheesta. Mm. Nick Stokes esittää epäilynsä satelliittiarvioiden kestävyydestä.

Linkkejä aiheeseen

http://climate-dynamics.org/earth-system-modeling-2-0/ (Linkki) Ilmastoprofessori Tapio Schneider myöntää ilmastoennusteiden olevan jatkuvasti suurten epävarmuuksien varjostamia, mutta näkee nyt toivon kajastavan oppivista mallinnusjärjestelmistä.  Miten lienee oppiminen sujuisi, jos syötetty aineisto olisi jatkuvasti vinoutumassa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.