Pääkaupunkimme Hellsinking?


Kuva 1.

HeSan paperiversiosta silmiini sattui jokunen päivä sitten uutinen, jossa kerrottiin ilmastonmuutoksen koettelevan Helsinkiä kovemmin kuin muita kaupunkeja, mm. lämpötilan kohoamisen johdosta. Sama uutinen, tai ainakin samasta aiheesta, näkyy löytyvän HeSan nettisivultakin (Linkki).

Että saisimme selville, millainen katastrofi Helsingin keskilämpötilan 2,5 asteen kohoaminen olisi, etsin käsiini sellaisen helvetin kolun, jossa lämpötila on nyt keskimäärin tuon verran korkeampi. Ja sehän on: Tukholma! Kuten HeSan tekstissä todetaan, ”Raportti ennustaa Helsingin keskilämpötilan nousevan 2020-luvulla pahimmassa tapauksessa peräti 2,5 asteella.” Minusta Tukholmaa voi pitää monessakin suhteessa pahimpana tapauksena. Vain Hampuri näyttäisi olevan vielä pahempi, kun katsoo kuvaa 1.

Kaiken lisäksi maankohoamisen vaivaama Helsinki on uppoamassa mereen, HeSa tietää kertoa. Tässäkin on ilmeisesti otettu pahin mahdollisuus huomioon, kun verrataan Ilmatieteen laitoksen merenpintaennustekäyrää Ilmasto-oppaan sivulta (Linkki). Vuoteen 2100 asti voi meri olla laskeva Helsingissäkin, mutta koska maankohoaminen ei lakkaa, on merenpinnan kohoaminen joka tapauksessa hillitympää Helsingissä kuin monessa muussa paikassa.

Mitä tässä on enää tehtävissä? Helsingin nimenvaihto tuskin riittää. Itse olen jo vuosia sitten ehdottanut lähinnä asuntopula- ja puolustuksellisista syistä Suomen pääkaupungin siirtämistä Pihtiputaalle. Tämä siirto ratkaisisi myös pääkaupunkimme mereenhukkumisuhan. Eikä olisi sitäkään vaaraa, että talvikuukausien keskilämpötila karkaisi Suomen pääpaikalla plussalle, mikä muuten on ihan gauheeta.

Advertisement

2 responses to “Pääkaupunkimme Hellsinking?

 1. Helsingissä en ole koskaan uskaltanut asua kuin lyhyitä aikoja, kun on se tulviminen ikäänkuin alitajuisesti pelottanut. Kohta sinne ei tohdi mennä käymäänkään, kun meri voi nousta 2,5 metriä ja vielä pitäisi kestää ne kamalat helteet.
  Vihdissä ollessa siinä vuosituhannen vaihteen tienoilla ensilumi ja talventapainen tulivat vasta tammikuun lopulla. Turussakaan ei ole joka vuosi ollut tolkun talvea. Turussa on kyllä usiasti sataman seuduilla tulvinut, kun sieltä jostain trooppisesta Tukholmasta päin on tuullut monta päivää peräkkäin.
  Hesari pukkaa näemmä selkeesti pelkouutisia kaikille lukijoille, eikä pelkästään ilmastonmuutoksesta. Mutta tulevana keväänä tulvii täällä Savossakin päin, nyt olisi ainakin lunta reilusti sen tarpeiksi.

  Liked by 1 henkilö

 2. Ilnatieteenlaitoksen Helsinki-skenaariohan on suorastaan denialistinen. Sen perusteella voisi sanoa, että merenpinta on todennäköisesti kääntynyt nousuun Helsingissä, mutta samalla jätetään auki mahdollisuus, että vuoteen 2100 saakka merenpinta laskee kuten tähänmennessäkin.

  Denialismista sen erottaa ainoastaan teoria, että Grönlannin mannerjään nopea sulaminen estää merenpinnan nousua Helsingissä, jos Antarktinen jää samalla pysyy vakaana tai kasvaa.

  Haarukka on iso, mutta minua kiinnostaisi tietää missä mennään. Projektiohan on jo joitain vuosia vanha. Uskoisin, että heikosti on uhka toteutumassa.

  Noi ’pahimmillaan’-skenaariot voi muuten heittää suoraan roskakoppaan. Niissä ei nimittäin ikinä kvantifioida spekulaatiokerrointa, joka on poikkeuksetta valtava. ’Jos lehmät lentäis vuonna 2100, niskaan tulisi pahimmillaan 10 kilon lantapommeja.’ Joo.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.