Maljakotilosta, mikromuovista ja kierrätyksestä


Kuva 1. Taloyhtiön jätemuovin keräysastia.

Kuva 2. Kerättyä jätemuovia.

Mikromuovia tutkitaan maljakotiloissakin

Hongkongin yliopiston tutkijaryhmä on kokeellisesti rasittanut Crepidula onyx -maljakotiloa  polystyreenipohjaisella muovipölyllä eli mikromuovilla (Linkki). Kun avomeriolosuhteissa erilaatuisten muovihiukkasten tiheys on alle 10 hiukkasta kuutiometrissä merivettä (Linkki), käytettiin tutkimuksessa pitoisuutta 10 hiukkasta millilitrassa, joka oli vielä haitaton tutkitulle merelliselle kotilolajille. Suuremmilla pitoisuuksilla saatiin sitten haittoja näkyviin.

Yliopiston lehdistötiedotteessa kerrotaan muovihiukkasten nyt osoitetun olevan haitallisia myös vieraslajeille (Linkki), jota C. onyx edustaa Hongkongissa. Merien pelastaminenkin mainitaan, muttei ilmastoa, eikä tutkitun lajin tieteellistä nimeäkään.

Löysin tämän tutkimuksen itse asiassa Science Dailysta, jossa taas puhutaan ilmastomuutoksesta ihan ingressissäkin. Tämä johtunee ilmastonmuutoksen kaikenkattavuudesta? Sen lisäksi Science Dailyssa Crepidula onyx mainitaan väärin kirjoitettuna. Tämä ainakin todistaa, että tällä kertaa Science Daily ei ole tyytynyt kopioimaan lehdistötiedotetta, vaan ilmeisestikin tehnyt toimituksellista työtä. Toinen vaihtoehto on, että lähteenä on ollut jokin yliopiston laajempi esitys kuin linkittämäni tiedote. Näkökulma on Science Dailylla ainakin melko paljon erilainen kuin käyttämässäni yliopiston tiedotteessa. Pääpaino näyttää olevan siinä, että C. onyx saa kilpailuetua muovin sietämisellään. Selkeää vertailua muihin lajeihin samoissa olosuhteissa ei kuitenkaan näy tutkielman tiivistelmässä.

En mahda mitään sille, että minustakin on etovaa ajatella, miten muovihiukkaset vaeltavat elimistössä, varsinkin jos on kyse omasta elimistöstäni. Tähän nähden kansanedustaja Kulmala on tunteita säästävällä asialla ehdottaessaan muoviveroa (Linkki). Kulmalan kunniaksi on lisäksi mainittava, että hän myöntää muovilla olevan myös etuja puolellaan. Päämotiiviksi hän nostaa kotimaisten sellupohjaisten tuotteiden edistämisen muovia verottamalla.

Mitä olen tässä mikromuoveista meressä lueskellut, niin miltei kaikki uhat ovat voivottelu-tasolla tai sitten on käytetty sellaisia pitoisuuksia, joita esiintyy vain kaupunkien lähivesistöissä. Esimerkiksi  Maton ja kumppaneiden tutkimuksen tiivistelmä kertoo ympäristömyrkkyjen konsentroitumisesta muovipartikkeleihin (Linkki), muttei kerro ympäristömyrkkyjen imeytymisestä eliöihin. Kun myös meren pohjasta muovihitusista löytyy samat pitoisuudet kuin avomerellä, aiempi hypoteesini, että mikromuovin joutuminen kalojen ulostesiin itse asiassa poistaa ympäristömyrkkyjä merestä, ei tule vieläkään kumotuksi.

Sitä saattaa olla vaikea hyväksyä, etteivät useimmat eliöt juurikaan kärsi elimistöönsä joutuneista mikromuoveista eivätkä muistakaan vierashiukkasista, kuten savihiutaleista. Tältä tämä nyt kuitenkin tällä hetkellä näyttää, joskin pidän hyvänä, että asiaa edelleen tutkitaan. Mikromuovien vähentäminen ihmisen käyttämistä tuotteista tuskin sekään aiheuttaa mitään suurta ongelmaa, joten varmuuden vuoksi se kannattanee kuitenkin tehdä. Isompien muoviesineiden, lähinnä pakkausten, osalta palautusmaksu toiminee roskaamista vähentävästi. Sitä käytäntöä saamme tuskin kuitenkaan myytyä edes Espanjaan.

Muovin kierrätystä

Kuvissa 1 ja 2 on näkyvissä taloyhtiön jätemuovin keräysastia. Porkkanana tässä on se, että muovijäte maksaa taloyhtiölle vähemmän kuin sekajäte. Asukkaan kannalta etuna on se, että sekajätettä tulee tilavuudessa paljon vähemmän, koska muovijäte on tilaavievää, ellei sitä pakkaa tiukasti, kuten voi muovipussiin pakata muuta puhdasta muovia.

Muovin jätekeräyksen onnistuminen vaatii  asukkaiden ympäristötietoista yhteishenkeä. Käytetäänpä kierrätetty muovi sitten vaikka energiatuotantoon, siitä ei ainakaan tule mikromuovihiukkasia meriveteen, mistä kaikki olemme sitten iloisia.

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/Crepidula_onyx (Linkki) Artikkeli tutkimuskohteesta.

https://www.lt.fi/fi/henkiloasiakkaat/kodin-lajittelu-ja-kierratys/kodin-lajitteluohjeet/muovipakkaukset (Linkki) Jäteyrityksen muovin kierrätysohjeita.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.