Pingviinitutkimuksessa tarkentamisen varaa


Kuva 1. Etelämanner. Merkintä 1: tuhoutuneetksi väitetty pingviiniydyskunta. Merkintä 2: löydetty pingviiniyhdyskunta.
Kuvapohja: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antarctica_relief_location_map.jpg

WUWT-sivustolla uutisoidaan (Linkki), että pingviinien hätää on liioiteltu. Samalla annetaan ymmärtää, että väitteet pingviinien haluttomuudesta muuttaa ovat perusteettomia. Lisäksi artikkelissa mollataan onnetonta tutkimusmatkailija-tutkija Chris Turneytä.

WUWT:n viittaama pingviinien pesintäongelma oli Cape Denisonissa (Linkki), kuvassa 1 merkintä 1. Nyt löydetty paljon suurempi jääpingviiniyhdyskunta elää taas Danger-saarilla (Linkki), merkintä 2 kartalla. Alueet ovat melko tarkaan vastapuolilla mannerta.

Mikä minua tässä eniten ihmetyttää, niin se, että niinkin vähän piileskelevät linnut kuin jääpingviinit jäävät lintutieteilijöiltä laskematta jopa suurimpien yhdyskuntiensa osalta. Silloinhan ei voida sanoa mitään ilmastovaikutuksistakaan koko lajin osalta. Muistaakseni lentokoneet keksittiin jo viime vuosituhannen puolella, että olisihan tässä ollut aikaa lintulaskentaankin, vaikka Danger-saaret nyt ovatkin vähän syrjässä liikennereiteiltä.

Jos jollekulle syntyi WUWT-artikkelista sellainen käsitys, että aiemmin kadonneen yhdyskunnan pingviinit löydettiin nyt, niin se on väärä mielikuva. Näin tuskin on tapahtunut. Kun katsoo karttaa, asia tuntuu hyvinkin epätodennäköiseltä.

Mitä tässä pitäisi sanoa australialaisesta ilmastonmuutosprofessori Turneystä? Hän vaikuttaa olevan kehno purjehtijana ja kehno lintutietelijänä, mutta hänen kunniakseen koituu sentään se, ettei hän ainakaan ylläviitatussa tuhopelottteluartikkelissa korostanut ihmisperäisen ilmastonmuutoksen jäävuoria työntävää vaikutusta. Pesintäalueen hylkääminenhän mitä ilmeisemmin johtui siitä, että suurkaupungin kokoinen jäävuori tukki pingviinien reitin mereelle. Ei WUWT siis ihan väärää puuta haukkunut, mutta eläkäämme toivossa, että arvon professori viisastuu tyhmyyksistään.

Kokonaisuutena, huomioiden lintulaskennan epätäydellisyyskin, ei liene näyttöä siitä, että ilmastonmuutos olisi saattanut jääpingviinit uhanalaisiksi. Alueelliset ilmastonmuutokset ovat vain aiheuttaneet joillekin yhdyskunnille muuttopaineita ja uhkapainotteinen tutkimusote on vääristänyt kokonaiskuvaa. Näin päättelen varoittaen samalla lukijoita siitä, etten ole mikään pingviiniekspertti.

Linkkejä aiheeseen

https://www.seeker.com/dead-antarctica-penguins-are-probably-fine-1770882953.html (Linkki) Hyvin pian pingviinituhouutisen jälkeen julkaistu artikkeli, jossa kerrotaan, ettei kuolleita pingviinejä ole nähty massoittain ja että pingviinit vaeltavat ilmasto-olojen mukaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cape_Denison (Linkki) ”Tuhoalueesta” kertovassa Wikipedia-artikkelissa kerrotaan kaiketi varsin kohdillensa, mitä pingviiniyhdyskunnalle on tapahtunut. Pelottelu-uutisointi osoittautuu aiheettomaksi.

https://news.nationalgeographic.com/2016/06/adelie-penguins-antarctica-climate-change-population-decline-refugia/ (Linkki) National Geographyn Geographicin artikkelissa povataan jääpingviinien häviämistä miltei tyystin ilmastonmuutoksen seurauksena. Nyt sitten lukijani joutuu pohtimaan sitäkin, että uskoako Roskasaittia vai em. julkaisua ja artikkelissa haastateltuja tutkijoita. Suosittelen ottamaan itse selvää asioista.

 

Mainokset

2 responses to “Pingviinitutkimuksessa tarkentamisen varaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.