Kuha on tutkittu


CO2 Science -sivustolta löytyi uutinen mielenkiintoisesta kuhatutkimuksesta (Linkki). Aikuisia kuhia oli kasvatettu hyvin suuressa CO2-pitoisuudessa, jollainen tutkimuksen mukaan voi esiintyä tehokkaissa vesiviljelyjärjestelmissä. Lopputuloksena oli, että aikuinen kuha säilyy hengissä nelikymmenkertaisessa CO2-osapaineessa vallitsevaan ilmakehään nähden, mutta haittoja alkaa näkyä jo parinkymmenkertaisessa pitoisuudessa.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kuhan kelpoisuutta tehokalanviljelyyn. Huomiotani kiinnitti se, että veden pH:sta päätellen vedet olivat hyvin puskuroituja lähelle neutraalia. Onhan puhtaan sadeveden pH-lukema n. 5,6, joka on jo sekin kuhalle turhan hapanta, kun suositus-pH on yli kuuden (Linkki). Ilman puskurointia koejärjestelyssä veden pH olisikin ilman muuta käynyt kuhalle sopimattomaksi.

Hieman olen rivien välistä lukevinani, että CO2 Science haluaisi yleistää tämän kuhatutkimuksen tuloksen luonnonolosuhteisiin ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvuun. Sen voinee sanoa tämäkin tutkimus huomioiden, ettei ilmakehään voi fossiilisista polttoaineista niin paljon tulla hiilidioksidia, että kuhalle kelvolliset olosuhteet kokonaan hiilidioksidipitoisuuden vuoksi  loppuisivat. Sen sijaan tästä tutkimuksesta ei voida vetää sellaista johtopäästöstä, etteikö joissakin luonnonvesissä ilmakehän lisääntyvä hiilidioksdipitoisuus voisi haitata esim. kuhan poikastuotantoa. Ajattelen sellaista kuhakantaa, joka on heikosti puskuroidussa kirkkaahkossa järvessä elinolosuhteidensa äärirajoilla. Kamelin selkä katkeaa sen viimeisen oljenkorren lisäyksestä. Esimerkiksi hauki pärjää selkeästi happamemmassa vedessä kuin kuha. Vaikka kuha muutoin jotenkin pH:n puolesta voisi kituutella vastaavissa akvaario-olosuhteissa, luonnonvedessä kilpailutilanne syö eväät. Vastaavasti löytyy varmaan niitäkin vesiä, missä hiilidioksidilisäys ilmakehään edistää kuhien elämää.

Ilmastonmuutoksesta ei siis tässä tutkimuksessa puhuttu, eikä siitä voi tämän tutkimuksen perusteella paljoakaan ennustella.

 

Linkkejä aiheeseen

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0044848617312747 (Linkki) Viitatun Steinbergin ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuha (Linkki)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vesiviljely (Linkki)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.