Tammikuussa 2018 globaalisti viileni


Kuva 1.

Tammikuun 2018 globaali lämpötilapoikkeamakeskiarvo on odotetusti ilmaantunut Nasan gistemp-tilastosivulle (Linkki). Viilenemistä oli joulukuusta 2017 tammikuulle 2018 tapahtunut 0,1 asteen luokkaa. Se ei vielä tarkoita oikeastaan mitään muutosta tasaisehkona pysyttelevään viimeisen El Niñon jälkeiseen globaaliin lämpötilaan. Eroa joulukuuhun on kuitenkin sen verran, ettei näiden kuukausien järjestys vaihtune myöhemminkään, joten otsikon viileneminen puoltaa tässä juttusarjassa paikkaansa, kun huomioidaan tarkastelun suppeus. Kuvan 1 katkoviiva kertoo, ettei tammikuu ollut edes niin viileä, että punaisella merkityn ennusteeni osuvuus olisi parantunut. Eroa onkin sikseen paljon, ettei kohta enää edes stratosfääriin yltävä tulivuoren purkaus ehtisi jäähdyttää tätä vuotta ”riittävästi”. Sehän vie puolisen vuotta aikaa, että purkauksen globaali jäähdytysvaikutus näkyy.

Muissa aineistoissa varsin voimakasta viilenemistä on ollut havaittavissa UAH-aineiston tropiikin osalla joulukuusta 2017 tammikuulle 2018 (Linkki). Vallitseva La Niña näkynee tässä. Globaalisti laskua on sitten ollut kohtuullisemmin UAH-aineistossakin, vain himpun enemmän kuin gistemp-aineistossa.

Kuvasta 2 näemme, ettei tammikuu 2018 sentään ollut ihan huippulämmin tammikuu gistemp-aineistossa, vaan jopa vuonna 2002 on mittaustarkkuuden puitteissa ollut yhtä lämmintä tammikuussa, vaikkei El Niño ole tuolloin (vielä) vallinnut.

Menossa oleva helmikuu ei sitten vaikuttaisi jäävän kovinkaan viileäksi, koska juuri viime päivinä on globaali päivälämpötila kiilannut voimakkaasti ylöspäin. Toki yhtä voimakas heilahdus alaspäin tasaisi tilannetta. Ei vaan tuntuisi La Niña paljoakaan viilentävän globaalisti.

Mainokset

3 responses to “Tammikuussa 2018 globaalisti viileni

 1. Miksi nuo muidenkin vuosien eri kuukausien luvut ovat taulukossa muuttuneet edelliseen julkaisemaasi taulukkoon nähden? eikös ne menneiden vuosien lämpötilat ole mitattu jo aikaa sitten, eiväthän ne enää nyt voi muuttua?

  Tykkää

  • Asiaa pitäisi kysyä Nasalta, mutta arvelisin, että erilaisia oikaisualgoritmeja kehitellään ja ne antavat sitten erilaisia tuloksia. Kuukausipoikkema-arvohan ei ole mittaustulos, vaan mittaustulosten tilastollisen käsittelyn (keskiarvoistamisen yms.) lopputulos.

   Oikaisumuutokset eivät ole sentään aina samaan suuntaan, mutta melko iso osa ilmoitetusta pitempiaikaisesta lämpenemisetä on syntynyt menneisyyttä ”jäähdyttämällä”. Kyse on siitä, onko oikaisut tehty neutraalisti vai ei?
   Jos en käyttäisi kuvaruutukaappausta, mitään pitävää todistetta näistä pienistä muutoksistakaan ei lukijoillani olisi. Kyse on tässä kuitenkin vain tästä vuosituhannesta, ettei siitä saa mitään isompaa trendiä.

   Tykkää

   • Käsittääkseni oikaisu eli tulosten parantelu jälkikäteen on epästabiili prosessi, jossa uudet mittaustulokset vaikuttavat aikaisempien tulkintaan. Tästä syystä anomalia ei ole ihan sitä mitä ihmiset ajattelevat, lämpötila.

    Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos lämpenemisen osoittaminen vaatii mutkikasta tilastollista käsittelyä, jotta se saadaan esiin, ei syntynyt min-max mittarin keskilämpötilan alueellisesti painotettujen keskiarvojen maailmanlaajuinen muutos voi olla kovin merkityksellistä. Tilastotieteilijä ajaa datan valtavan softan läpi, ja vapisevin käsin osoittaa käyrää — katsokaa nyt, kauheaa!

    Miten kauheaa se voi olla, kun merenpinta jatkaa laskuaan, talvella tulee edelleen lunta etelärannikolla, ja Rivieran helteetkin pysyvät Rivieralla? Onko seuraava 30 vuotta jotenkin erilainen kuin edelliset 30, jolloin on panikoitu, vaikka ilmasto on anomaliana lämmennyt silloisesta ehkä vain puoli astetta?

    Jos ihmisen eliniän aikana ilmasto lämpenee asteen, ei sitä huomaisi ollenkaan ellei joku neropatti piirtäisi graafia talousuutisista tutulla vasemmasta alanurkasta oikeaan ylänurkkaan -tyylillä paniikkia lietsoakseen.

    Mennään vielä sivupolulle.

    Merenpinta kuulemma nousee? No, ei ole ihan vielä tarvetta ostaa saappaisiin pidempää vartta. Lähtisin siitä, että se, mikä ei ole havaittavissa tuhona, eikä edes ennustettavissa 50% tarkkuudella, ja mikä on tulossa joskus sitten, kun ennustaja on eläkkeellä, ei ole syy upottaa miljardeja. Palataan asiaan kun merenpinnan nousu oikeasti kiihtyy ja sen mittaluokka on enemmän kuin mitä oli odotettavissa ilman hiilidioksidia. Siihen asti riittää, että rantarakentamisessa otetaan huomioon myrskyjen nostama vedenpinta.

    Meillä on toki ongelmakin. Se on syväekologit, tyypit jotka ovat valmiita terroriin ja totalitarismiin, valmiita tappamaan potilaan pelastaakseen sen. Äärivihreys on lokasana, mutta ei Linkola mitään muuta ole kuin ääriainesta. Liikehdintä on pitkäaikaista. Siellä on Rooman klubi, YK, WWF, monia isojakin lafkoja, jotka ovat täysin valmiita uhraamaan kaiken ympäristön alttarilla. Yhteiskuntamme on nostanut nämä pinnalle, olemme katsoneet liikaa Attenboroughin luonto-ohjelmia, liikaa Disneyn piirrettyjä, olemme päästäneet ympäristönsuojelun varjolla antikapitalismin kouluihin.

    Ei ole väärin sanoa, että Länsi uppoaa. Olemme kadottaneet kyvyn huolehtia eduistamme, ja pehmeytemme tuhoaa meidät kulttuurien kamppailussa. Kiina tuottaa jo nyt päästöjä enemmän kuin EU ja Yhdysvallat yhteensä. Tilanne tulee pahenemaan nopeasti. Kun Intia tulee mukaan, ei Suomen rimpuilulla ole mitään väliä muille. Sen sijaan on väliä sillä, annammeko päätösvallan kotimaassa EU:lle. Jos näin tehdään, olemme tehneet itsestämme siirtomaan ilman, että meillä on edes oikeutta kapinoida. EU on demokratisoitava, tai meidän on jätettävä se. Suomen on myös liityttävä Natoon hyvän sään aikana. Torvalds ei ole tyhmä, vaikka olikin Moskovan-kirjeenvaihtaja.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.