Lämpenemisaukko löydetty


Kuva 1. Uutisointia lämpenemisaukosta. Kaappauslähde: Science Daily. Punaiset korostukset lisätty.

USA:sta on löydetty lämpenemisaukko (Linkki), siis useamman osavaltion kokoinen alue USA:n kaakkoisosassa, joka kylmenee vastoin yleistä suuntausta. Tarkemmin sanottuna aukolle on nyt löydetty ehkä täsmällisempi selitys. Tutkimuksen tiivistelmä ei kerro (Linkki), onko tämä aukko vaarassa laajentua. Sen sijaan kerrotaan, että kesäisin lämpenemisaukko onkin keskilännessä. Tähän liittyen taas WUWT-blogi uutisoi tuoreesta tutkimuksesta (Linkki), joka esittää keskilännen kesäisen viilenemisen olevankin tehomaatalouden syytä.

Se, että jokin alue on viilentynyt, ei sinänsä kumoa globaalia ilmastonmuutosväitettä. Vaan kun tässäkin viileneminen on alkanut jo 1950-luvulta, on uutisointi aiheesta ollut melko vaisua, joskaan ei sentään olematonta (Linkki). Edellä viitattu National Geographicin artikkeli vuodelta 2014 toki vähättelee viilenemisjakson pituutta ja pyrkii syyllistämään paikallista teollisuutta ilmiöstä. Helpostikin suurempi kuumenemisuutisointi johtaa viilenevän alueen asukkaat hämmennyksiin. Monikin voi kaivata vanhaa kunnon ilmastonlämpenemistä pakkasessa kärvistellessään.

Kuvasta 1 alleviivasin punaisella pari tekstikohtaa ja ympäröin yhden mainoksen, jossa kaupattiin ympärivuotista jäänestoa rappusiin. Selvästikin yritys on valmistautunut lämpenemisaukon syvenemiseen jääkausitasolle asti.

Koska Tony Heller on väsymättä tuonut esille USA:n viilenemistä (Linkki), niin annetaan hänellekin pari sanaa upeiden valokuvien lisäksi. Tietyltä kellonajalta rajattuna tilastot kertovat viilenemisestä  USA:ssa helmikuun 12. päivänä (Linkki). Toisaalta, jos NOAA ei olisi tehnyt jälkikäteisoikaisuja yms. tilastoihin, lämpenemistä ei näkyisi USA:ssa ollenkaan (Linkki). Ulkopuolisen on miltei mahdotonta tarkistaa, onko tilastojen oikaisut (ja oikaisusalgoritmit) tehty lämpenemisneutraalisti. Esimerkiksi, jos lämpöhuiput ovat paikallisempia ja äkkinäisempiä kuin kylmyysjaksot, menneisyyttä viilentävää vinoutta voisi syntyä karsittaessa ”epäuskottavan poikkeavia” havaintoja. Jos taas oletettaisiin merkitsemisvirheiden jakautuneen tasaisesti kumpaankin suuntaan, niitä ei tarvitsisi edes poistaa trendin selvittämiseksi. Toki muitakin oikaisusyitä on, kuten mittauskellonajan vakiointi.

Säätiedot lupaavat yhden lämpenemisaukon lähestyvän nyt myös Suomea ja vaikuttavan maaliskuulle asti. Tarkkaillaan tilannetta ja nautitaan perinteisestä suomalaisesta talvesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.