Hauska uutispari Tuvalusta


Maailman Kuvalehti (MK) julkaisi hieman yli 10 vuotta sitten artikkelin Tuvalusta (Linkki). Nyt tämä artikkeli on hauskaa luettavaa, kun sitä vertaa tieteellisen tutkimuksen viimeisimpään sanaan Phys.orgista (Linkki). Koko Kenchin ja kumppaneiden tutkielma on luettavissa vapaasti netistä (Linkki).

MK:n artikkeli vilisee maailmanparantajien kumottuja meemejä. Siellähän on mm. väite 50 miljoonasta ympäristöpakolaisesta vuoteen 2011 mennessä. Artikkelin pääpaino on kuitenkin Tuvalun uppoamisessa 50 vuoden sisällä. Nyt sitten tutkimus kertoo, että Tuvalun saaret ovat pääosin laajenemassa, eikä uppoamisen vuoksi ole tarvetta muuttaa pois.

Osasyynä MK:n artikkelin harhaisuuteen on ympäristötieteiden uhkapainotteisuus. Jos joku Tuvalun rannoista onkin kärsinyt eroosiosta, se ei ole pääsuuntaus, mutta uhkapainotteisella tutkimusotteella siitä tulee ennusteena sellainen.

Uutisointien hauskuutta mahdollisesti lisäävänä yksityiskohtana voinee kertoa, että saarella eli MK:n artikkelin aikaankin Raamattuun uskovia ihmisiä, jotka eivät nähneet meren nousevan haitaksi asti. Nämä ihmiset siis olivat enemmän oikeassa kuin ilmastotieteilijät. Vai olisiko Luoja pitänyt hulluistaan huolta ja kohottanut salavihkaisesti saaria samalla hieman kolhien tieteilijöiden ylpeyttä?

Onko viitattu tutkimus sitten yleistettävissä muihin atollisaariin? Tutkimuksen tekijät esittävät niin ja mielestäni yleistys on paikallaan, koska todennäköisesti samat mekanismit vaikuttavat useimmilla Tyynenvaltameren atolleilla, kuten vaikkapa tutkimukseen kuulumattomalla Kiribatilla.

Jos sinusta MK:n artikkeli ei vaikuta hauskalta, niin kyse saattaa olla huumorintajusi puutteistakin. Ahkeralla Fingerporin lukemisella sekin tullee korjatuksi. Me kaikkihan olemme rahoittaneet uppoamattomien saarien turhaa uppoamisen torjuntaa, joten toki saa itkeäkin, jos itkettää.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuvalu (Linkki) Wikipedia-artikkeli Tuvalusta

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.