Lunta sataa talvella


Se, että lunta sataa talvella, on oikeastaan ihan normaalia. Eikä siitä pitäisi saada aikaan mitään ilmastonmuutoskinaakaan, paitsi että kun jotkut ilmastopelottelijat ehtivät jo ennustaa (Linkki), että globaali ilmastonmuutos tekee lumesta hyvin harvinaisen ilmiön. Edellisen linkin lausunto koskee ilmastotietelijä Vineriä, mutta aivan ilmisesti The Indenpendent -julkaisu on poistanut artikkelin netistä. Aiheesta löytyy keskustelua SS-sivuston kommenttiosiosta (Linkki),  joka mielestäni varmentaa, että lausunto on aito ja oikein lainattu. Vinerin linjoilla on ollut sitten paljon muita, kuten lumettoman kadun hiihtelijät Helsingissä.

Nyt sitten lunta on taas satanut taas monin paikoin, niin Afrikassa (Linkki) kuin Kanarian saarillakin (Linkki). Viime vuosien uutisoinneissa sitten sanotaankin tämän olevan ilmastotieteen ennustamaa (Linkki). Avainsana on äärisää. Sillä voi nimitellä miltei mitä tahansa poikkeavaa ja jopa edellä viitattu ilmstotieteilijä Viner ehti vedota siihen enusteessaan. Tarkoitan, että ennusteena ”ilmastonmuutos aiheuttaa äärisääilmiöitä” on sopivan epämääräinen, ettei siitä jää helposti kiinni ja aina poikkeamien sattuessa siihen voi vedota osuneena ennusteena. Pyörremyrskyjen osalta pientä kiinnijääntiä toki on ollut, mutta siitäkin on ”kunnialla” luisteltu puhumalla voimakkaimpien myrskyjen lisääntymisestä myrskyjen kokonaisenergian heiketessä. Mikseipä lopulta voitaisi nimittää äärityyntäkin äärisääksi, kun sekin voisi aiheuttaa suuria vahinkoja.

Merien lämpenemisen edistämä lumisateisuuden kasvu on mielestäni ihan normaali ilmastopalauteilmiö. Toki se on hillitsevä palaute ja hillitsevyys saattaisi olla sitten syynä siihen, etten olekaan nähnyt mitään puhetta palautteesta lumisateisuuden lisääntymisestä uutisoitaessakaan (Linkki).  Ilmastotietelijä Mann näyttää tosin odottavan myös myrskyisyyden lisääntymistä, muttei puhu mitään siitä, että talvinen lämpötilagradientti lämpimän meriveden ja arktisten ilmamassojen välillä on loiventunut eikä jyrkentynyt, kuten hänen teoretisointinsa vaatisi. Siinä missä merivesi on lämmennyt asteen kymmenyksiä, arktinen ilmamassa on talvisin lämmennyt asteita.

Ilmastoväittelyn kannalta tilanne vaikuttaisi kuitenkin olevan sellainen, että lämmistelijät ovat puolustuskannalla (Linkki).  Siihen viittaa mielestäni edellä linkitetty otsikkokin: Miksei kylmempi sää kumoa ilmaston lämpenemistä. Eipä tietenkään yksittäinen lumimyrsky mitään teoriaa kaada, mutta miksi tällaisia vastaväitteitä pitää edes yrittää esittää? Näkisin taustalla kaksi tekijää: uskottavuuden ja rahoituksen menetyksen pelko. Lumilapion varressa heiluva jenkki saattaa osata suhteuttaa Trumpin puheet ilmastonmuutoksesta kiinalaisten keksintönä omaan poliittiseen arvoonsa, mutta toki hän huomaa, ettei todellisuus vastaa lämmistelijöiden aiempia ennusteitakaan. Trump päättää ilmastopolitiikan rahoituksesta osaltaan vain vähän aikaa, mutta se lumessa tuskaileva jenkki äänestää vielä monta kertaa Trumpin jälkeenkin.

Vaikkei suoraan lumeen liitykään, silmiini sattui Phys.orgista uutinen, että tammikuu oli historian lämpimimin (Linkki). Minulla ei ole mitään syytä epäillä, etteikö uutinen pitäisi paikkaansa, mutta se koskee kuitenkin varsin vaatimatonta osaa maapallosta, nimittäin Uutta Seelantia. Tätä voi verrata siihen, miten USA:n pinta-alaa vähäteltiin kylmenemisselittelyissä yllä. Gistemp-aineisto ei ole vielä käytettävissäni säännölliseen kuukausiraporttiini, mutta muista tietolähteistä saan sen kuvan, että tammikuu 2018 on viileämpi kuin edellinen tammikuu ja viileämpi kuin edellinen joulukuu. Että Uuden Seelannin ennätyslämmin tammikuu pääsee uutiseksi tiedeuutissivulle, viittaa jo hieman lämpenemisuutisointitarpeeseenkin.

Henkilökohtainen talvitoiveeni on kertaluontoisesti 30 °C:een pakkaset marraskuun alusta maaliskuun puoliväliin. Se ei totetutunut tänäkään talvena, mutta nautitaan nyt tästä vähästä, mitä olemme saaneet.

8 responses to “Lunta sataa talvella

 1. Vesitermostaattihan se tässä vain toimii odotetulla tavalla. Päiväntasaaja-alueen kääntöpiirien väli saa enimmän osan auringosta tulevasta energiasta. Vesi lämpenee, haihtuu, kulkeutuu navoille jäähtymään ja sataa siellä lunta tai takaisin virratessaan pudottaa pilvistä vettä ja lunta. ”Liika lämpö” on päätynyt avaruuteen.
  Vaikeinta tässä on se, että ”hieno” teoria CO2:n ”keisarillisesta” osuudesta AGW-ilmiöön pitää hylätä. Samalla varsin monen ”tutkijan” ja lobbarin ja ”väkkäräkauppiaan” tulotaso romahtaa. Puhumattakaan vihreästä valhepropagandasta (kso Mikko Paunio, Rupert Darwall).
  Lisää tällaisia talvia – jääkauttahan Abdussamatov onkin ennustanut, mikä sopii nykyiseen 3 talven putkeen oikein hyvin.

  Liked by 1 henkilö

  • Mikä sinun mielestäsi tässä nyt ennakoi jääkautta? Talvi on ollut jälleen leuto isolla osalla pohjoista pallonpuoliskoa. Mielestäni jos jotain, jäätiköitymisen uhka on pienimmillään useaan sataan vuoteen. En osaa edelleenkään sanoa, mikä on luontaisen vaihtelun osuus, mutta olettaisin että holoseeni on ollut nykyistä lämpimämpikin. Kuitenkin nyt ollaan lämpimässä kaudessa ja voidaan olettaa, että mitään äkkikäännettä kylmään ei ole tulossa. Hyvä asia siis.

   Nähtäväksi jää, mitä jäätiköt tekevät seuraavat 40 vuotta. Itse sanoisin ettei 40 viime vuoden kehitys ole kovin mairittelevaa tieteellisen journalismin näkökulmasta. Sekä kylmää että kuumaa on ennustettu, paniikkia on lietsottu ja mukana on aina joku ”saattaa” tai ”mahdollisesti” takaamassa sen, että bullshittiä ei voi väittää valehteluksi. Olen jotenkin varma siitä, että kun mittaukset paranevat, sulaminen / mannerjäiden sortuminen mereen todetaan vaisuksi. Lisäksi arvelen, että arktisen merijään väheneminen tulee pysähtymään ellei jopa kääntymään. Avoin meri ei nimittäin kestä kirkasta arktista yötä jäätymättä. Vesi ei lämpene tarpeeksi jotta tämä muuttuisi.

   Seuraava pelonaihe onkin sitten CAGW -indusoitu jäätiköityminen, global warming cooling.

   Liked by 1 henkilö

 2. ^ ”En osaa edelleenkään sanoa, mikä on luontaisen vaihtelun osuus, mutta olettaisin että holoseeni on ollut nykyistä lämpimämpikin. ”

  Ei tarvitse olettaa. Suosittelen kirjaa:
  —> Juha Pekka Lunkka: Maapallon ilmastohistoria.
  Lukemisen voi aloittaa liitukauden olosuhteista, jos haluaa päästä asian eli luontaisen vaihtelun ytimeen.

  Tykkää

 3. Liitukauden aikana oli selvästi nykyistä lämpimämpää, sitä ajoin takaa. Koko em kirjan lukemalla saa kuvan niin lämpimistä kuin kylmistäkin vaiheista ts laajasta normaalivaihtelusta. Se kun pakkaa median uutisoinnissa ’unohtumaan’ oikeaoppisen liturgian alle. Vrt Tiede-lehden nettisivun otsake, jota täydentää ”uskontunnustus:
  ”Keskustähtemme voi olla vaipumassa niin sanottuun suureen minimiin.”
  ”Tutkijoiden mukaan Auringon säteilyn väheneminen ei kuitenkaan riitä pysäyttämään ilmastonmuutosta.”

  Tykkää

  • Käsittääkseni auringon ennustaminen on lähes typerää, koska sitä ei osata mallintaa. Ainoa mitä voi tehdä, on tutkia proxyjen avulla miten se on menneisyydessä muuttunut. Eri tutkijat ovat vähän eri mieltä paljonko se voi vaikuttaa, jos vaikuttaa paljon niin ei ilmeisesti kovin suoraviivaisesti. Arvelen, että auringon tapahtumilla on iso vaikutus, mutta sitä ei kyllä ole selkeästi osoitettu.

   Kyse on uskonasiasta, mutta todistustaakka on tässä skeptikolla / suuren aurinkovaikutuksen esittäjällä.

   Tykkää

   • Aurinkotekijöitä ovat kokonaisteho, UV:n osuus, aurinkotuuli ja sen vaikutus magneettikenttään ja kosmiseen säteilyyn. Iso vyyhti vaikeita asioita.

    Tykkää

   • Unohtui vielä auringon vaikutus otsoniin ja yläilmakehän lämpötilaan. Mä olen aika hoomoilasena kun nuo dismissataan suoralta kädeltä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.