Donna: IPCC:n hutera alku


Kuva 1. Donna Laframboise. Kuvaaja: Hope Wardell

Toimittaja Donna Laframboise on jälleen aktivoitunut blogissaan, joka muuten on linkkilistallanikin. Tuoreessa artikkelissa aiheena on se (Linkki), miten IPCC sai ihmisen syylliseksi lämpenemiseen. Ratkaisevat todisteet olivat vielä julkaisemattomissa tutkielmissa ja siten myös mahdottomia tarkistaa luotettavuudeltaan. Donnan mukaan eräs syy hoppuiluun oli siinä, ettei aiemmissa ilmastoraporteissa ollut löydetty ihmistä syylliseksi ja jos sama jatkuisi, se olisi kiusallista, kun koko IPCC oli perustettu sillä ajatuksella.

Jälkiviisaina voisimme ehkä sanoa, ettei mitään vahinkoa tapahtunut, koska myöhemmät tutkimuksetkin ovat useimmiten vahvistaneet noita tuloksia. Toisaalta jos prosessi on toiminut yhdessä vaiheessa laaduttomasti, mikään ei takaa, etteikö laaduton toiminta toistuisi. Tässä mielessä vuosi 1995 on ehkä ilmastotieteen ja -politiikan laadun kannalta merkittävä.

Enkä toisaalta näe, että hopusta olisi ollut lopulta mitään erityistä hyötyäkään. Ettei pikemminkin hätäiset ”maailmanlopun visiot” ole johtaneet turhaan hätäilyyn ilmastopolitiikassa ja edelleen tehottomuuteen toimissa. Tätä voi itse kukanenkin tutkailla, kun havainnoi omaa ympäristöään ja kirjaa havaitsemansa pysyvät ilmastokatastrofit karsien vielä pois satunnaiset sääilmiöt. Minä en löydä ensimmäistäkään ilmastokastrofia omassa havaintopiirissäni. Hieman harmittavasti vain kunnon talvi tuntuu puuttuvan tai olevan hyvin lyhyt.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.