Geoterminen lämpö liukastaa Grönlanninkin mannerjäätikköä


Kuva 1. Etelämantereen vulkaaninen alue. Lähde: James Edward Kamis http://www.climatechangedispatch.com/antarctic-volcano-mount-erebus-wakes-up.html

Grönlannin mannerjäätikkö on virrannut mereen nopeammin kuin jäätikkömallit ovat ”antaneen luvan”. Nyt uusi tutkimus vahvistaa vanhoja epäilyksiä (Linkki), että syynä olisi geoterminen lämpö. Tutkimuksen ovat tehneet Aarhusin yliopiston tutkijat Søren Rysgaardin johdolla.

Kun aiemmin on kuvan 1 mukaisesti havaittu samankaltaista vulkaanista toimintaa Etelämantereen jäätikkövirtojen liepeiltä, meren pinnan kohoaminen mannerjäätiköiden sulamisen vuoksi voi isohkolta osaltaan olla ihmisen toiminnan ulottumattomissa. Vaikkei tässä tutkimuksessa tuotukaan esille, niin voisi hyvinkin olla, että riittävän korkeaksi ja siten painavaksi kohonnut mannerjäätikkö edistää geotermisen lämmön tunkeutumista kallionperän ja jäätikön rajapintaan. Tällöin mannerjäätiköillä olisi oma rytminsä, joka ei olisi kovinkaan paljon lyhytaikaisista ilmastonmuutoksista riippuvainen. Vaikka ilmastopelottelijat sitten olisivatkin oikeassa meren pinnan kohoamisesta, torjuntatoimet näyttäisivät olevan osittain väärin suunnattuina resurssien haaskaustakin.

Uusien tutkimusten valossa Grönlanti muistuttaakin enemmän Islantia kuin aiemmin on kuviteltu. Eipähän ole Islanninkaan jäätiköitä sulattavat tulivuorenpurkaukset ilmastonvakioinnilla torjuttavissa.

Julkaisuviite

Søren Rysgaard, Jørgen Bendtsen, John Mortensen, Mikael K. Sejr. High geothermal heat flux in close proximity to the Northeast Greenland Ice Stream. Scientific Reports, 2018; 8 (1) DOI: 10.1038/s41598-018-19244-x

Linkkejä aiheeseen

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180122091321.htm (Linkki) Science Dailyn uutinen. Haastateltu tutkija kertoo geotermisen vaikutuksen tulevan ilmastovaikutusten lisäksi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.