Hämmennystä Etelämantereen lumisateista


Kuva 1. Kohnen tutkimusasema Kuningatar Maudin maalla. Kaappauslähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Kohnen_Station

Judith Curryn viikkokatsauksesta löytyi jälleen runsaasti kiinnostavia tietoja (Linkki). Jonkin verran hämmentävänä pidin listalta löytyvää The Washington Postin uutisointia Kuningatar Maudin maan lumisateista Etelämantereella (Linkki). Medleyn ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmä on melko niukkatietoinen esitys (Linkki), mutta siitä selviää, että 2000 vuoden aikajänteellä lumisateet ovat lisääntyneet lievästi yli mittaustarkkuuden, ollen viiden prosentin luokkaa vuosikymmenessä ja lämpötila on lyhytaikaisesti kohonnut sekin hieman enemmän kuin mittausvirhe. Ensimmäinen hämmennykseni onkin jo siinä, että jos tulokset ovat varsin lähellä mittausvirheen suuruusluokkaa, miten niistä voi isommin uutisoida. Varsinkin kun lämpötilamittaussarjan kesto on alle 30 vuoden, joka on ilmastotieteen lyhin aikajakson.

Edellä viitattu Chris Mooneyn artikkeli The Washington Postissa kertoo enemmän tutkija Medleyn haastattelunkin muodossa. Artikkelista käy ilmi sekin, että lumisateiden historialliset määrät on mitattu jääkairauksilla.

Hämentävää on se, että alueen lumisateiden lisääntymisen kerrotaan olevan mallinnettu väärin ilmastomalleissa. Tämä siksikin, että olisin kuvitellut satelliittimittausten pystyvän kertomaan jäätikön korkeuden, joka tieto olisi sitten siirretty ilmastomalleihin. Eikä vähempää hämmentävää ole sekään, että tutkija sanoo jään massan muutoksen riippuvan sisääntulevan ja poistuvan aineksen erosta, mutta että sisääntulevaa virtausta (lumisateita) ei ole juurikaan tutkittu. Tämä tosin sopii aiempiin arvioihini, että uhkapainotteisuus vinouttaa kokonaiskuvaa. Onhan se paljon pelottelevampaa kertoa jäätiköiden vasikoinnin tuottamasta merenpinnan kohoamisvaarasta kuin kertoa jäätiköille tulevien lumisateiden torjuvan tämän vaaran.

Mitä merenpinnan kohoamisvaaraan tulee, tutkimukseen osallistumaton jäätikköasiantuntija Ted Scambos jopa arvelee artikkelissa, että vaara on ohi muutaman sadan vuoden aikajänteellä. Tämä on jo aika paljon sanottu! Tutkimuksen mittaustarkkuus ja lumisateiden lisääntymisen alueellisen laajuuden epävarmuus huomioiden, en vielä menisi esittämään kovin varmoja väitteitä.

Ehkä olen jotenkin hämmennysherkässä vaiheessa, mutta koen senkin hämmentäväksi, että havaittu lumisateiden lisääntyminen nähdään vaikuttamassa vain tulevaisuuden meren pinnan kohoamiseen. Jos se ei jo ole vaikuttanut, niin miksi myöhemminkään? Kaiken kukkurana Zwallyn aiempi tutkimus (Linkki), jonka mukaan Etelämantereen jäätikön massa on kasvanut, ei kelpaa tutkija Medleylle, vaikka lumisateiden lisääntyminen sopii hyvin yksiin massan lisääntymisen kanssa.

Hämmennykseltäni en nyt pysty revittelemäänkään, vaikka ”parhaimmillaan” tämä tutkimus kertoisi, ettei mitään kiihtyvää merenpinnan kohoamisvaaraa ole olemassakaan. Maksumuurin takana oleva ja niin muodoin lukematon artikkeli on vielä lopullisessa muodossaan julkaisematta ja tiivistelmästä ei paljoakaan viisastu. Jos todellisuus onkin virherajojen alareunalla, mitään uutista ei edes ole olemassa. Mikä jäänee jäljelle, niin se, ettei lumisateisuutta ole tutkittu riittävästi suhteessa jäätiköiden poikimiseen.

Linkkejä aiheeseen

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/95JD03232/abstract (Linkki) Parisenkymmentä vuotta sitten norjalaiset eivät havainneet lisääntyvää sadantaa, mutta kylläkin lämpötilan kohoamista. Onko lisääntyneet tuulet tuiskuttaneet lumet pois tältä alueelta toiselle tutkimusalueelle?

http://www.geophysica.fi/pdf/geophysica_2015_50_2_027_jarvinen.pdf (LinkkiPDF) Suomalaisten lumenlaatututkimuksia alueelta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuningatar_Maudin_maa (Linkki)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.