Joulukuussa 2017 globaalisti lämpeni


Kuva 1.

Vuoden 2017 joulukuu oli käyttämässni gistemp-aineistossa mittaustarkkuuden puitteissa marraskuun 2017 kanssa tasoissa, mutta koska tapanani on ollut ilmoittaa otsikossa taulukossa näkyvä muutos, niin  ”lämpeni”. Verrattaessa edellisten vuosien joulukuihin, oli viime joulukuu tässä aineistossa toiseksi lämpimin, kuten myös koko vuosi 2017.  Tämä näkynee kohtalaisesti kuvasta 2. Kuvassa 1 taas on sinisellä sama gistemp-aineiston lämpötilapoikkeama senttikelvineissä vuosien 1951…1980 kuukausikeskiarvoihin verrattuna ja punaisella ennusteeni, joka toteutuessaan palauttaisi lämpötilan vuosituhannen alun tasalle. Nyt vaan ennusteen toteutuminen alkaa vaatia tulivuoren purkausta, koska menossa oleva heikohko La Niñakaan ei kyenne riittävästi alentamaan globaalia lämpötilaa. Toisin sanoen ennusteeni on menossa pieleen, ellei sopivia epälineaarisia ilmastotekijöitä tule pian esille.

Kuvassa 1 oleva paksu trendiviiva ei sitten muuten ole kertomassa globaalista viilenemisestä, vaan toimii apuviivana ennusteelle. Jos uusi kuukausi osuu tämän viivan yläpuolelle, ennuste on entistä enemmän pielessä, jos taas alapuolelle, todellisuus muuttuu ennustetta lähemmäksi.

Kuva 2. Kuvankaappaus 19.01.2018 lähteestä: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuluva tammikuu näyttäisi toistaiseksi olevan aavistuksen viileämpi kuin viime joulukuu, mutta loppukuussa tilanne ehtii vielä muuttuakin.

Globaali lämpötilakehitys näyttäisi menevän aika pitkälti niin, että El Niño hyppäyttää lämpötilaa ylöspäin, josta palautuminen jää toistuvasti puolinaiseksi. Alle 30 vuoden tarkastelujaksolla tasannetta on löydettävissä, mutta ”rappuset” näyttäisivät olevan nousevat pitemmällä aikajänteellä. Mikäli kehitys yllättäen kääntyisi ennusteeni suuntaan, silloin voitaisiin puhua jo 20 vuoden tasanteesta. Yllätys tulisi ehkä jostain epälineaarisesta tapahtumasta. Joskushan niitäkin aina sattuu, vaikkei ilmastomallit pysty niiden vuosilukuja ennustamaankaan. Nytten on isommasti ilmastoa jäähdyttävästä tulivuorenpurkauksestakin jo kulunut sen verran aikaa, ettei uuden tulo olisi tilastollisesti mitenkään poikkeuksellista. Milteipä varmasti sellainen vielä tuleekin, mutta tälle vuodelle osuminen olisi ”tuuria”.

Linkkejä aiheeseen

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180118173711.htm (Linkki) Nasan pohjalta uutisointia lämpenemisen jatkumisesta.

http://www.drroyspencer.com/2018/01/uah-global-temperature-update-for-december-2017-0-41-deg-c/ (Linkki) UAH-aineistossa vuosi 2017 oli lämpöisin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.