Ihmeellinen luonto – linnun levittävät maastopaloja?


Uskomattomalta kuulostava artikkeli sattui silmiini WUWT-blogista (Linkki). Petolinnut levittävät maastopaloja! Artikkelin kirjoittaja on Eric Worrall. En tiedä onko hän sen enempää kuin minäkään lintumies, mutta hänen artikkelinsa eivät ole herättäneet ainakaan aiemmin epäilyksiä liiasta vinoudesta. Pientä epätarkkuutta jutun linkityksessä olen kuitenkin havaitsevinani, kun JoNova mainitaan linkin kohteeksi, mutta linkki menee toisaalle, tuhopolttajalintuihin kuitenkin. Tässä nyt sitten linkki JoNovan artikkeliin (Linkki). Tämä nimimerkillä Jo(anne) Nova kirjoittava australialaisnainen on hankkinut korkeampaa luonnontieteellistä sivistystä ja kirjoittanut ilmastoaiheesta paljon. Ei syytä epäillä JoNovaa keksitystä tarinasta, varsinkin kun lähteet ovat näkyvissä.

Vaikka toistaiseksi valokuvalliset todisteet ilmiöstä puuttuvatkin, olen kallistunut sille kannalle, että tämä lintujen tarkoituksellinen tulipalon levittäminen on sittenkin tosi tarina. Syytteeseen asetetut lintulajit on listattu linkkiosiossa. Kaikilla niillä on ruokavaliossa pieniä maanisäkkäitä, vaikka ainakin viheltäjähaukka on petolinnuksi varsin kaikkiruokainen. Tulipalo on siis ollut näille lajeille perinteinen syöminkien aihe. Eikä maastopalon lisälevittäminenkään ole haitaksi saalistuksen kannalta. Haarahaukka on vieläpä parvilintu, jolloin oman lajin kilpailu hyvälläkin ruokapaikalla voi kannustaa ruokapöydän leventämiseen oma suu ensin -periaatteella.

Mitä kansantarinoihin tulee, niin ainahan niissä on jokin pohja, jos vaikka väritystä on saattanutkin kertyä opetuksellisiin tarkoituksiinkin. Tähän tulipalon levittämiseen liittyy jonkin verran älykkyyttä. Eipä ole Suomessakaan petolintuja tarinoissa verrattu tyhmiin kanoihin.

Täällä Roskasaitilla on ollut esillä se, että maastopalot ovat monin paikoin, kuten esimerkiksi Suomessa, vähentyneet, mutta globaalien ilmastotekijöiden merkitystä on vaikea osoittaa palojen vähenemisessä. Australiassa maastopalot ovat lisääntyneet (Linkki), mistä syytetään (tietenkin!) ilmastonmuutosta. Mielenkiintoista olisi nähdä vaikkapa haarahaukan kannanvaihtelut suhteessa maastopaloihin. Haarahaukkahan on elinvoimaiseksi merkitty lintulaji, ettei se ainakaan ole sukupuuttoon heti kuolemassa maastopalojen lisääntyessäkään.

Linkkejä aiheeseen

https://www.zmescience.com/ecology/animals-ecology/arsonist-birds-hawk-11012018/ (Linkki) Tiedeuutisointiin keskittyvän nettilehden uutinen tutkimuksesta.

https://news.nationalgeographic.com/2018/01/wildfires-birds-animals-australia/ (Linkki) Uutisointia aiheesta.

https://www.sciencealert.com/birds-intentionally-set-prey-ablaze-rewriting-history-fire-use-firehawk-raptors (Linkki) Peter Dockrillin artikkeli, jossa kerrotaan, että kyse on vanhasta alkuasukastarinasta, joka nyt on saanut tutkijoidenkin havainnosta vahvistusta.

https://ethnobiology.org/publications/journal-of-ethnobiology/current (Linkki) Tieteellisen Ethnolbiology-julkaisun tuoreimman numeron otsikoita. Eräs niistä: INTENTIONAL FIRE-SPREADING BY ”FIRE HAWK” RAPTORS IN NORTHERN AUSTRALIA,  kirjoittajina: Mark Bonta, Robert Gosford, Dick Eussen, Nathan Ferguson, Erana Loveless ja Maxwell Witwer

https://fi.wikipedia.org/wiki/Haarahaukka (Linkki) Yhden palonlevittäjäksi epäillyn lintulajin Wikipedia-artikkeli

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vihelt%C3%A4j%C3%A4haukka (Linkki) Yhden palonlevittäjäksi epäillyn lintulajin Wikipedia-artikkeli

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruskojalohaukka (Linkki) Yhden palonlevittäjäksi epäillyn lintulajin Wikipedia-artikkeli. Linnun suomenkielinen nimi pitänee vaihtaa, sillä eihän pyromaniassa ole mitään jaloa?

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.