Kaakao voi riittää


Kuva 1. Kypsyviä kaakoapuun hedelmiä. Lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cocoa_Pods.JPG

Kukapa ei olisi joulun aikaan törmännyt väitteeseen, että suklaa loppuu (Linkki). Koska kaakaon loppumisen syyksi esitetään ilmastonmuutosta, osui aihe tontilleni. Kaakaon viljely taas ei ole minulle mitenkään tuttua. Tämä taas aiheutti laiskansuonenvetoa, vaikka uutisointi tuntuikin haisevan. Niinhän ne kinkutkit ovat vähintään joka toinen joulu loppumassa ja sitten joka joulun jälkeen alennuksella myynnissä vielä pääsiäisen edelläkin.

Laiskotteluni tuotti jälleen hedelmää: Tripodien aika -blogista löytyy erinomainen artikkeli tästä ”ilmastohuijauksesta” (Linkki). Lisäsinpä tuon blogin blogilistaanikin.

Eräs merkittävä asia on luontoa haaskaava kaakaonviljelymenetelmä Länsi-Afrikassa. Tästä en huomannut valtamedian puhuvan mitään.

Mitää lisättäväähän minulle ei juuri ole edellä viitattuun artikkeliin. Tässä vain kaipaisi viserrintyyppistä Lue tämä -ominaisuutta blogiinsa. Koska tämäkin on julkaistava oman osuuteni vähyydestä huolimatta täytenä blogiartikkelina, sanon vielä pari sanaa ja lisään linkityksiä.

Ilmastonmuutos on mainio mainosväline. Miltei mikä tahansa muu pelottelu saadaan sillä tehostettua, koska ilmasto koskettaa miltei kaikkea. Öljyhuippupelottelu nyt tulee mieleen, ettei sitä voi myydä ilmastonmuutoksella. Ettehän ole enää nähneetkään puheita öljyhuipusta ja varautumisesta sen jälkeiseen vaikeaan aikaan? Yksityisautoilija on kuitenkin edelleen syyllinen.

Tulevaisuuttahan ei voi varmasti ennustaa, siksi otsikossankin on ehdollisuutta. Itse uskon, että kehittyneemmät viljelymenetelmät lisäävät kaakaon tuotantoa ja ehkä vähentävät lapsityövoiman käyttöäkin.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaakao (Linkki) Laajahko Wikipedia-artikkeli kaakaosta. Viljelyssä lienee eettisiäkin epäkohtia.

https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/valmistaja-tyrmaa-vaitteet-suklaa-ei-sittenkaan-lopu-maailmasta/3294646#gs._v7Sxvs (Linkki) Suklaan loppumishuhut tyrmättiin jo vuonna 2013.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005510666.html (Linkki) Iltasanomat uutisoi monipuolisesti tutkijoiden suklaanloppumisuskomuksesta.

Mainokset

3 responses to “Kaakao voi riittää

 1. Luin vastikään SK-lehdestä 22.12.2017 jutun teollisen biotekniikan tutkija tri Lauri Reuterista. Ei lopu kaakao, eivät banaanit tai muukaan ruoan tuotanto, jos Reuterin visiot ruoan laajasta tuotannosta suljetuissa systeemeissä, bioreaktoreiden tankeissa joskus toteutuvat.

  Synteettinen biologia on näihin asti ollut lähinnä lääketieteen käytössä, mutta se voitaisiin tulevaisuudessa tuoda laajasti ruokateollisuuteen. Ruokaa voitaisiin tehdä missä vain ja miten paljon vain. Puhdasta ruokaa valmistuisi tankeissa vaikka Marsissa, jos ihmiset sinne joskus pääsevät tai yhtä lailla kotikeittiön nurkassa. Ilmastopelottelultakin lähtisi taas pohjia pois.
  SK:n juttu on muurin takana, mutta ylelläkin oli aiemmin juttu Reuterista: https://yle.fi/uutiset/3-9537788

  Liked by 1 henkilö

  • SK on mennyt ihan CAGW-kaakkoon; bioreaktorijutut voi ehkä joskus jotain tuottaa, mutta suurella todennäköisyydellä on helpompaa viljellä maissia antarktikalla kuin bioreaktorissa.

   Tykkää

  • En ole lukenut mainittua artikkelia, mutta muun tiedon pohjalta arvelisin, että kaakaovoi-tyyppiset tuotteet olisivat kohtuullisen helppoja tuottaa biotekniikalla, siis geenimuunnelluilla mikrobeilla. Lihan tuottaminen olisi paljon vaikeampaa, vaikka ehkä joku syöpäviljelmä antaisi pohjan?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.