Presidenttiehdokkaiden ilmastopolitiikasta


Kuva 1. Ilmaston suhde ilmastopolitiikkaan.

Eräät asiat sattuivat niin sopivasti lomittain, että pääsenkin tavallaan jatkamaan vuoden alussa siitä, mihin viime vuonna blogini päätin, eli ilmastopolitiikasta. Kuvassa 1 on kaavamainen hahmotelmani siitä, miten ilmastosta tehdyt havainnot päätyvät ilmastopolitiikkaan. Pääkohtina ovat monimutkaisuus, seulonta ja kansainvälisyys. Karkeana esimerkkinä voisi sanoa, ettei Pentti Linkolan suosittamaa globaalia väestönvähennystä voisi Suomen presidentti kuitenkaan uskottavasti ajaa tai toteuttaa, vaikka hiilidioksidipäästöt ovatkin hyvin vahvasti sidottuna globaaliin väkimäärään. Hiilidioksidiinhan kuvassakin mainittu uhkakuva pääosin liittyy. Linkolalaisuus  voisi kaaviossa olla joku niistä toimivista uhan torjuntavaihtoehdoista, jota ei ole kansainvälisissä ilmastokouksissa valittu painopistealueeksi.

Alkujaan ajattelin, että otan kuvankaappauksen kunkin ehdokkaan vaalijulisteesta, mutta niitäpä ei sitten löytynytkään kuin aakkosten alkupäästä. Wikipedian kuvat eivät välttämättä ole edustavimpia, mutta niihin oli usein tyytyminen, kun en alkanut kyselemään valokuvien julkaisulupia ehdokkailta yms.

Alla on ehdokkaat aakkosjärjestyksessä ja kunkin kuvan kohdalla tekstiä ehdokkaan ilmastopoliittisesta kannasta. Lisätietoja varten on tarjolla linkkejä. Huomioin Ylen kyselystä ilmastokysymyksen ja pakolaisten maahantuontikysymyksen ja kiinnitin huomiota mahdolliseen ristiriitaan ehdokkaan vastauksissa.

Tuula Haatainen

Kuva 6. Tuula Haatainen Kuvalähde: https://haatainen2018.fi/ (kaappaus julisteesta)

Tuula Haatainen on ottanut ilmastoasioihin kantaa kärkipäässä vuoden 2018 presidenttiehdokkaistamme. Hänen ilmastolinjaansa on kansainvälinen uhkien torjunta ilman erityisempää kansallista väritystä.

https://haatainen2018.fi/puheeni-eduskunnassa-ilmastopolitiikasta/ (Linkki)

https://vaalikone.yle.fi/presidentinvaali2018/candidate/4028/?lang=fi-FI#1 (Linkki) Ilmastonmuutos torjuttava taloudellisista haitoista välittämättä, ehdokas täysin samaa mieltä. Kannattaa globaalin ilmastovahingon tekemistä pakolaisten maahantuonnin avulla.

Pekka Haavisto

Kuva 3. Pekka Haavisto. Kuvalähde: https://haavisto2018.fi/ (Kaappaus julisteesta)

Siihen nähden että Pekka Haavisto on Vihreiden ehdokas, hän ei ole ainakaan ylimitoitetusti häärinyt ilmastokysymysten parissa. Ehkäpä puoluetausta jo riittää kertomaan asian, niin voi keskittyä muihin aiheisiin. Haavisto pitää toimenpiteiden kiirehtimistä tärkeänä.

http://www.pekkahaavisto.fi/maailman-10-kriisia-ilmastonmuutos-podcast/ (Linkki)

https://vaalikone.yle.fi/presidentinvaali2018/candidate/4031/?lang=fi-FI#1 (Linkki)  Ilmastonmuutos torjuttava taloudellisista haitoista välittämättä, ehdokas täysin samaa mieltä. Kannattaa globaalin ilmastovahingon tekemistä pakolaisten maahantuonnin avulla.

Laura Huhtasaari

Kuva 5. Laura Huhtasaari. Kuvalähde: https://www.laura2018.fi/

Laura Huhtasaari on ehdokkaista ainoa, joka selvästi tuo esille sitä, että kansainvälinen ilmastopolitiikka ei ole Suomen edun mukaista tai oikeudenmukaista meille.

https://yle.fi/uutiset/3-9960548 (Linkki)

https://vaalikone.yle.fi/presidentinvaali2018/candidate/4027/?lang=fi-FI#1 (Linkki) Ilmastonmuutos torjuttava taloudellisista haitoista välittämättä, ehdokas jokseenkin eri mieltä. Ei jokseenkaan kannata globaalin ilmastovahingon tekemistä pakolaisten maahantuonnin avulla.

Merja Kyllönen

Merja Kyllönen on ilmastoaktiivinen kannanotoissaan. Taannoisessa EU:n metsiä koskevassa äänestyksessäkin hän asetti ilmaston edun metsäteollisuuden edun edelle (Linkki). Kyllönen kannattaa ripeää toimintaa ilmaston  vakioimiseksi (Linkki).

http://www.merja2018.fi/teemat/ (Linkki) Ilmastonmuutos teemana.

https://vaalikone.yle.fi/presidentinvaali2018/candidate/4032/?lang=fi-FI#1 (Linkki) Ilmastonmuutos torjuttava taloudellisista haitoista välittämättä, ehdokas täysin samaa mieltä. Kannattaa globaalin ilmastovahingon tekemistä pakolaisten maahantuonnin avulla.

Sauli Niinistö

Sauli Niinistö ei ole havaintojeni mukaan kovinkaan paljon puhunut ilmastoasioista, mutta tämän vaalivuoden uudenvuoden puheessa puhui. Annan Suurosen Jannen selostaa (Linkki). Niinistön kanta on valtavirran mukaisesti uhkapainotteinen.

https://areena.yle.fi/1-4305510 (Linkki) Uudenvuodenpuhe kuultavissa parin viikon ajan.

https://vaalikone.yle.fi/presidentinvaali2018/candidate/4029/?lang=fi-FI#1 (Linkki) Ilmastonmuutos torjuttava taloudellisista haitoista välittämättä, ehdokas täysin samaa mieltä. Jokseenkin kannattaa globaalin ilmastovahingon tekemistä pakolaisten maahantuonnin avulla.

Nils Torvalds

Jos maahamme oltaisiin valitsemassa ilmastopresidenttiä, niin Nils Torvald olisi ehkä minunkin ehdokkaani. Hänen vastauksensa Ylen vaalikoneessakin paljastaa ilmastoasioihin perehtymisen ja kohtuullisen näkökyvyn sumun läpi. Taannoisessa metsäteollisuuttamme koskeneessa EU-äänestyksessä hän oli aktiivisesti kansallisen edun puolella (Linkki). Muutoin hänen sujuvasta tekstistään näkee, ettei ole mennyt lehtimiesura hukaan.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/230119-nyt-puhuu-suomen-eu-voiton-arkkitehti-nils-torvalds-ei-tarkoita-sita-etta-villisti (Linkki)

https://vaalikone.yle.fi/presidentinvaali2018/candidate/4033/?lang=fi-FI#1 (Linkki) Ilmastonmuutos torjuttava taloudellisista haitoista välittämättä, ehdokas jokseenkin eri mieltä. Jokseenkin kannattaa globaalin ilmastovahingon tekemistä pakolaisten maahantuonnin avulla.

Matti Vanhanen

Kuva 4. Matti Vanhanen. Kuvalähde: http://mattivanhanen.fi/#kuvapankki

Matti Vanhanen on ollut huolissaan mm. USA:n mahdollisesta luistamisesta ilmastovakiointitaakan kantamisessa (Linkki). Tästähän olen täällä Roskasaitillakin kirjoittanut, etten voi moittia Vanhasta. Vanhanen oli myös vaatimassa presidentiltä laajemmin kansainvälistä ulkopolitiikkaa ilmastonvakiointi ihan ensinmäisenä (Linkki). Uudenvuoden puhe oli Niinistön kuittaus?

https://vaalikone.yle.fi/presidentinvaali2018/candidate/4030/?lang=fi-FI#1 (Linkki) Ilmastonmuutos torjuttava taloudellisista haitoista välittämättä, ehdokas täysin samaa mieltä. Jokseenkin kannattaa globaalin ilmastovahingon tekemistä pakolaisten maahantuonnin avulla.

Paavo Väyrynen

Paavo Väyrynen on arvostellut ilmastopolitiikkaa järjettömästä aluepolitiikasta jo ainakin vuonna 2012 (Linkki) Nyt presidentinvaalien kampanja-ajan edellä on on myös arvostellut hiilidioksidikeskeisyyttä ilmastopolitiikassa (Linkki). Tämä on kohtalaisen poikkeuksellista poliitikolta, koska tässä samalla jo aletaan luoda epäuskoa monien täysin erehtymättömänä pitämään ilmastotieteeseen. Lisätutkimuksen kaipaaminen viittaisi siihen, ettei Väyrynen ole hätäisimpien ilmastovakiointitoimien kannattaja.

https://vaalikone.yle.fi/presidentinvaali2018/candidate/4026/?lang=fi-FI#1 (Linkki) Ilmastonmuutos torjuttava taloudellisista haitoista välittämättä, ehdokas jokseenkin samaa mieltä. Ei kannata globaalin ilmastovahingon tekemistä pakolaisten maahantuonnin avulla.

Aiheeseen liittyvää

Mielenkiintoisesti enemmistö suomalaisista näkee ilmastonmuutoksen erittäin vakavana ongelmana Ylen kyselyn mukaan (Linkki). Emmehän epäile, että Niinistöllä olisi ollut ennakkotieto kyselyn tuloksesta ennen puheensa kirjoittamista? Tulos mielestäni osoittaa myös sen, ettei suomalaisten enemmistö ole lukenut tätä Roskasaittia vaan vastaanottanut runsaasti uhkapainotteista informaatiota.

Vielä yksi linkki Jouni Aron artikkeliin (Linkki), joka osoittaa, miten järkevää on pitää Saksaa esimerkillisenä ilmastopolitiikassaan, verrattuna nyt vaikkapa Ranskaan.

Kannustan kaikkia äänestämään mieleistään presidenttiehdokasta. Hyviä ehdokkaita on runsaasti, yhtä vain voi kukin äänestää. Korkeahko äänestysprosentti (välillä 80%…90%) on demokratian suosion merkki kansakunnan parissa.

Mainokset

3 responses to “Presidenttiehdokkaiden ilmastopolitiikasta

  1. Ajatus että ”ilmastonmuutos on (torjuttavissa ja) torjuttava” ”hinnalla millä hyvänsä” on täysin hullu. Niin hullu, että Niinistön ääni meni tässä

    Tykkää

  2. Olen edellisen kommentoijan kanssa samaa mieltä. Vaikka mitäpä tässä tyhjää, sillä TS kertoo tänään, että ”kansallisvaltio on menneen maailman jäänne”. Juttua ei pääse nyt lukemaan, mutta kuulin samasta teemasta asiantuntijan liveselostuksen viime kesänä siellä Turussa.
    Turkulaisille on, kuten on ollutkin, kuulema ihan sama, kuka maata hallitsee, Suomi-niminen tasavalta vai jokin muu valta. Turku voisi varmaankin julistautua itsenäiseksi, sillä sehän on jo valmiiksi monikansallinen, taloudellisista haitoista välittämättä. Ilmastokin on siellä näillä leveysasteilla melko leuto ja merellinen.
    Lauralle minun pressaääneni menee, viis siitä evoluutiosta vai mikä se oli. Viimeksi äänestin Salea.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.