Trooppiset pyörremyrskyt lisääntyvät ilmaston kylmetessä?


Kuva 1. Periaatepiirros hurrikaanista. Kuvalähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hurricane-en.svg

NTZ-blogista löytyy englanniksi tohtoreiden Lüning ja Vahrenholt koottu esitys trooppisten pyörremyrskyjen vähenemisestä, mikäli ilmasto lämpenee (Linkki). NTZ-artikkeli viittaa lukuisiin tieteellisiin artikkeleihin, joissa myrskyjen vähenemistä on mallinnettu. Varsinaisesti otsikkoni mukainen on Sugin, Yoshidan ja Murakamin tutkielma vuodelta 2015 (Linkki).

Roskasaitilla on seurattu lähinnä Pohjois-Atlantin hurrikaaneja, koska IPCC:n ”hätäkakan” mukaan se on ainoa alue, jossa voidaan pyörremyrskyjen lisääntymistä ennustaa. Tämän vuoden osalta Pohjois-Atlanti olikin keskimääräistä vilkkaampi alue, kuten kuva 2 kertoo, mutta globaalisti oli keskimääräistä tyynempää.

Jos lämpötilaero tropiikin ja napa-alueiden välillä tasaantuu, yleisesti tuulien esiintymiseen tarvittavaa potentiaalienergiaa on maapallolla vähemmän. Tästä ei kuitenkaan suoraviivaisesti ole pääteltävissä trooppisten pyörremyrskyjen (hurrikaanien, syklonien tai taifuunien) esiintymiskehitystä. Eihän eteläisellä pallonpuoliskollakaan pyörremyrskyt paljon riehu, vaikka päiväntasaaja-napa-gradienttia on enemmänkin kuin pohjoisessa. Vaikuttavia tekijöitä onkin runsaasti, eikä esimerkiksi lämpötilagradientti maan pinnasta avaruuteen vähene, jos pinta lämpenee.

Oma käsitykseni on, että IPCC:n väitteet pyörremyrskyjen lisääntymisestä ovat olleet harhaisia. Harhaisuuden pääasiallinen syy on ollut siinä, ettei ennen tiheää lentoreittiverkostoa keskimerelle jääneitä myrskyjä havaittu. Nyttemmin satelliittiaikakaudella kaikki myrskyt havaitaan, eikä niiden määrä sitten lisäännykkään. Kun myrskyjen globaali lisääntyminen tuli kyseenalaiseksi, pääsi IPCC:ltä ”hätäkakka”, että edes Pohjois-Atlantilla myrskyt lisääntyisivät. Tämä pohjautunee osaltaan edellä mainittuu havaintopuuteharhaan ja osaltaan merien pitkäaisiin rytmeihin, joiden ansiosta myrskyjen lisääntymistä voisi näkyä tilastoissa yli 30 vuoden ajan.

Ehkäpä trooppiset pyörremyrskyt vähän laantuvat, mikäli globaali ilmasto lämpenee, kuten viitattu koosteartikkeli esittää, mutta mitään isompaa vetoa en menisi lyömään myrskyjen vähenemisenkään puolesta. Sen sijaan voisin lyödä vetoa, että myrskyvahingot lisääntyvät, mikä taas johtuu pääosin siitä, että ihmisiä asuu entistä enemmän myrskyjen esiintymisalueilla. Ilmastoharhaiset pelottelijat ovat tästäkin väittäneet, että myrskyt olisivat lisääntymässä. Ilmastopelottelijoihin kannattaa yleensä suhtautua vähän samoin kuin kauhufilmeihin, viihteenä.

2 responses to “Trooppiset pyörremyrskyt lisääntyvät ilmaston kylmetessä?

  1. Lainaus: ”…pääsi IPCC:ltä ”hätäkakka”, että edes Pohjois-Atlantilla myrskyt lisääntyisivät. ”
    Minä kyllä olen ollut siinä luulossa, ettei itse IPCC ole esittänyt missää trooppisten myskyjen lisääntymistä, vaan paremminkin vähenemistä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.