Jääkarhukanta on vakaa


Kuva 1.

Kuten varmaan lukijani pääosin tietävätkin, en ole mikään jääkarhuasiantuntija. Ilmastopelottelijat ovat kuitenkin tehneet jääkarhusta ”ilmastonmuutoksen kanarialinnun”, niinpä tämä eläin on saanut myös täällä Roskasaitilla kohtuutonta huomiota. Lyhyestä virsi kaunis: WWF kertoo omalla sivullaan (Linkki), että riittävästi tunnetuista jääkarhupopulaatiosta vain yksi on taantuva. Pari populaatiota on kasvavia ja seitsemän on vakaita. Tuskinpa kenelläkään on syytä olettaa, että WWF vähättelisi lajin kokemaan uhkaa, jos sitä todella olisi?

Jääkarhuihin perehtynyt eläintietelijä Susan Crockford on joutunut jonkinlaiseen kakkamyrskyyn (Linkki), koska hän ei ole pitänyt ilmastopelottelijoiden yksitäisistä kärsivistä jääkarhuista otettuja kuvia edustavina todisteina katastrofista tai sen uhasta. Jim Steele paljastaa harhauttajien käyttämiä keinoja omassa blogissaan (Linkki). WUWT-blogissa mm. Larry Kummer on kirjoittanut aiheesta (Linkki).

Useimmat ihmiset joutuvat turvautumaan toisten hankkimiin tietoihin jääkarhuista. Tietoja lukiessa kannattanee miettiä muutamaa seikkaa, kuten sitä, että onko minulla mitään mahdollisuutta tarkistaa tai todentaa esitettyä väitettä ja sitä, onko esitetystä väitteestä jotain etua sen esittäjälle. Koska itse en usko eläväni yli 120-vuotiaaksi, vaikkapa 60 vuoden päähän tulevaisuuteen sijoittuvat ennusteväitteet ovat minulle mahdottomia kumottavaksi tai todennettaviksi. Niiltä voisi sanoa puuttuvan käytännön falsifikaatiomahdollisuus.

Ei voine välttyä siltä ajatukselta, että tri Susan Crockford hyötyy vähemmän omista jääkarhuväitteistään kuin ne tutkijat, jotka näkevät jääkarhut katastrofin partaalla olevina. Onhan eliölajin uhanalaisuus jo hyvä syy lisätutkimuksillekin. Uhkapainoitteisuus voi kuitenkin vinouttaa kokonaiskuvaa.

Minulla ei ole mitään syytä epäillä, etteivätkö useimmat jääkarhut voisi paksusti.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.