Trump poistaa ilmastonmuutosuhan


Kuva 1. Lähdeviite: By Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51025646

Anthony Watts WUWT-blogissaan kirjoittaa (Linkki), että Trump on poistamassa ilmastonmuutosta USA:n kansallisen turvallisuuden uhkaluettelosta. Blogiartikkeli perustuu The Federalist -julkaisun uutiseen (Linkki). Hyvässä lykyssä tämä Roskasaitti on ensimmäinen, joka kertoo tästä Suomessa. Lopullinen päästöshän tästä asiasta tehtäneen vasta maanantaina ja uutinen perustuu vuotaneisiin tai vuodatettuihin tietoihin.

Oma käsitykseni on, että jos kansainvälinen ilmastopolitiikka on mm. Suomelle tasapuolista, sen ei tarvitse olla optimaalista. Nyt perusvirhe on siinä, että kuvitellaan ilmastonmuutoksen haittojen jakaantuvan tasaisesti ja alueelliset hyödyt ohitetaan. Sen lisäksi ne, jotka ovat historiassa jääneet ilmastonpilaamisessa jälkijunaan, saavat nyt vuoronsa saastuttaa, kuten Kiina ja Intia. Trump vetää sitten vielä reippaasti kotiinpäin mahdollisesti lyhytaikaisten voittojen toivossa.

Kun ilmastonmuutos ei enää ole USA:n kansallinen turvallisuusuhka, se sallinee vapaamman energiapolitiikankin. Kuten näyttää, USA:sta tulee pitemmäksi aikaa halvan energian maa, joka halpa energia taas houkuttelee energiaintensiivistä teollisuutta jne.  Vaikken mikään talousviisas olekaan, en hämmästyisi, jos Trump saisi USA:n talouden rullaamaan reilusti Obamaa paremmin. Pahimmassa tapauksessa tämä talousvoitto tulee lainana kaikkien maiden lapsenlapsilta. Huonoimmassa tapauksessa kaikkien muiden maiden lapsenlapset kärsivät IPCC-vetoisen ilmastopelottelupolitiikan haitoista.

Vuosi sitten ennustelin Trumpin ilmastopolitiikkaa (Linkki).  Yksityiskohdissa on virheitä, mutta ehkä ennusteeni kuvasi Trumpin suuntalinjan kohtuullisesti. USA:n ilmastopolitiikka ei mene IPCC:n talutushihnassa. Vaikkei Trumpia kannattaisikaan, kyllä häntä tulee seurattua. Poikkeava hahmo kansainvälisessä politiikassa. Yllätyksiä riittänee, jos eivät saa Trumpia naistenahdistelusta kammettua  pois palliltaan.

 

 

Advertisement

One response to “Trump poistaa ilmastonmuutosuhan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.