Sademetsän puut siirtävät metaania ilmakehään


Asutusta Amazonin viidakossa puiden keskellä. Kuvaviite: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C3%8Dndios_isolados_no_Acre_5.jpg

Sarjassa ihmeellinen luonto tulee nyt uutinen (Linkki), että tulvatasankojen puut Amazonin alueella johtavat metaania ilmakehään enemmän kuin mitä vapautuu valtameristä.

Koska ilmakehän metaanipitoisuutta mitataan mm. satelliiteista, ei sademetsän puiden metaanipäästöjen löytäminen aiheuta mitään ilmastotieteellistä korjaustarvetta. Aiemmin metaanin on vain ajateltu tulevan tulvatasankojen maaperästä veden läpi.

Itsekseni mietin, mikseivät puut käytä metaanin energiaa hyväkseen. Siinähän tuo olisi energialähde kuin hiilihydraatitkin. Ehkä metaanin määrä tarpeeseen nähden on sikseen vähäistä, ettei metaanin hyödyntämiseen kannata kehittää entsyymejäkään? Metaanin saanti voi myös olla epätasaista, riippuen tulvatilanteesta.

Ilmeisesti metaani on puille haitaton vierasaine, joka tulee veden mukana puuhun ja haihtuu sitten suuren lehtipinta-alan kautta ilmakehään. Metaanikammoistenkaan tuskin kannattaa alkaa aukkohakkaamaan sademetsiä, koska kohtalainen määrä metaania tulisi sitten kumminkin ilmakehään kuplimalla vedenalaisesta maaperästä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.