Atlantin hurrikaanikausi 2017 oli vaikeasti ennustettava


Hieman odottelin, että tuleeko Atlantille marraskuuhun päättyvän virallisen kauden jälkeistä pyörremyrskyä, mutta eipä näy ainakaan vielä mitään itujakaan.  Hurrikaanikausi 2017 Atlantilla vaikuttaa siten taputellulta (Linkki).

Otsikossa mainitun ennustamattomuuden lisäksi kaudelle 2017 tyypillistä oli rantautumisen USA:han ja myös kuvassa 1 näkyvät Eurooppaan ulottuvat hännät. Kumpikaan ei ole sinänsä täysin poikkeuksellista, mutta vuoden 2005 Katrina-hurrikaanin jälkeen on USA:ssa ollutkin pitempi tauko suurhurrikaanien rantautumiselle. Nyt tapahtuneet rantautumiset ovat samassa määrin ilmastonmuutoksen merkkejä kuin edelliset hiljaiset vuodetkin. Toisinsanoen mitään kiihtymistä ei ole nähtävissä kuin pelottelijoiden mieiikuvissa.

Kuva 2. Hurrikaaniveikkaukset ennen kauden 2017 alkua.

Sitten niihin hurrikaaniveikkailuihin eli -ennusteisiin. Itse tein oman ennusteeni jo vuoden 2014 alkupuolella käyttäen historiallisen maksimin ja minimin keskiarvoa kussakin sarakkeessa. Näyttäisi ennusteeni osuneen virhesummamittarilla vertailtuna selvästi paremmin kuin ilmastotieteellisillä tietokoneilla keväällä 2017 tehdyt veikkaukset. Huonoimmissa veikkauksissa on virhettä kolminkertaisesti tekemääni verrattuna. Virhesummassa veikkauksensa lukemavälinä ilmoittaneet on huomioitu keskiarvonsa mukaisesti. Jos katsotaan lukemavälejä, niin niissä ainoa ilmastotieteen osuma on NOAA:n kokonaismyrskymäärä, 11…17. Itselläni osui myrskymäärä ja hurrikaanilukumäärä, mutta suurhurrikaanit karkasivat välin yläpuolelle 1,8 myrskyn verran. Tässäkin NOAA hävisi minulle.

Olenko sitten erinomainen myrskyennustaja, kuten edelläolevasta voisi ehkä päätellä? Enpä tietenkään ole, vaan ilmastotiede on vain viihteellinen ennustaja hurrikaanien osalta, kun aikajännettä on puolisen vuotta. Samallahan tässä tietenkin yritän vihjata, ettei ilmastotiede ole kovin hyvä ennustamaan myrskyjä myöskään sadan vuoden aikajänteellä. Koska itselläni ei tod. näk. ole mahdollisuuksia osoittaa noita pitempiä ennusteita aikanaan naurettaviksi, nauran näille lyhemmän aikajänteen ennusteille.

Jo tasapainon vuoksikin tähän on otettava Anthony Wattsin artikkeli (Linkki),  jossa taas kehutaan parantunutta ennustetarkkuutta. Miten näin? Olennainen seikka on se, että Watts esittelee elokuussa tehtyä NOAA:n ”ennustetta”, kun kaudesta on merkittävä osa jo ohi. Näin on päästy jo melko lähelle taskulaskimella tehtävissä olevan ennusteeni tarkkuutta. Tämäkin esimerkki puhuu sen puolesta, etteivät pitemmän ajan ennusteet osu NOAA:llakaan. Siis NOAA:lle taskulaskin ja muille ennustelijoille helmitaulut, että tiede etenisi?

Linkkejä aiheeseen

https://judithcurry.com/2017/11/30/causes-and-predictability-of-the-exceptionally-active-2017-atlantic-hurricane-season/ (Linkki) Curry käsittelee mm. ennustettavuutta yhden toimijan ennusteiden pohjalta.

https://wattsupwiththat.com/2017/12/09/study-a-statistically-significant-downward-trend-since-1950-exists-in-hurricane-landfalls/ (Linkki) Watts esittelee hurrikaanien rantautumisista laskevaa trendiä. Tässä tuskin on mukana havaintopuutteista aiheutuvia virheitä, koska rantautumiset on ”aina” havaittu, toisin kuin vain keskimerellä esiintyneet myrskyt.

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.