La Niñaa pukkaa taas


Helmikuussa kirjoittelin muistokirjoitukset edelliselle La Niña -ilmiölle ja nyt jo uutta pukkaa, kuten kuvasta 1 voinee päätellä.

Kuvassa 2 näkyy El Niñot ja La Niñat reilun kymmenen viime vuoden ajalta. Syys-loka-marraskuuta esittävä SON-jakso tältä vuodelta on arvoltaan -0,7, joka on kyllä riittävän viileää ollakseen La Niña -tila, mutta sinistä väritystä se ei ole vielä saanut, koska La Niña -ilmiöön vaaditaan vähintään viisi peräkkäistä jaksoa.

Kuva 3. Latauslähde: sama kuin edellä.

Kuvassa 3 näkyy pitemmän ajan ENSO-historia. Sininen ei varsinaisesti ole La Niña, vaan vasta sinisen viivan alitus on sitä.

Tyynenmeren päiväntasaajavyöhykkeellä La Niñan aikoihin on keskimääräistä viileämpi merivesi. Etävaikutuksina näkyy sateisuusalueiden muutoksia vähän eri kohtiin kuin muina aikoina. Atlantin hurrikaanit vilkastuvat tässä ENSO-vaiheessa.  Seuraamaani globaaliin pintalämpötilaan odotan sellaista enintään 0,1 °C:een vuosialenemaa. Ei siis mitään mullistavaa, eikä varsinkaan pysyvää geologisella aikajänteellä.

Riippuen siitä, keneltä kysytään, La Niña on edullinen tai haitallinen ilmastoilmiö. Kokonaisuutenaan ENSO-sykli antanee enemmän kuin ottaa, mutta ongelma- ja uhkapainoitteinen uutisointi helpostikin vääristää tätä kokonaiskuvaa, kun aina jossain on liian kuivaa ja toisalla liian märkää. Ilmastonämpenemisen ja ENSO-ilmiön suhde vaikuttaa olevan yhä epäselvä (Linkki).

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/El_Ni%C3%B1o%E2%80%93Southern_Oscillation (Linkki) Kattavalta vaikuttava Wikipedia-artikkeli ENSO-ilmiöstä.

Mainokset

4 responses to “La Niñaa pukkaa taas

  1. Hei Risto Jääseläinen: Tiede-lehti kerto otsakkeella Mitä Tarkoitetaan Kasvihuoneilmiöllä. Kertoja siinä kertoo että hiili co2 ja vesihöyry ei olekaan kasvihuonekaasu, koska ne sirottaa vain tiettyjä aallonpituuksia auringon säteilyn spektristä ja oikea kasvihuoneilmiö johtuu vain pilvisyydestä ja maata lämmttää aurinko Lue joskus kirja Nicky Cruz Juokse Poika Juokse–kirja. Kait on kirjastoissa

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.