Jääkilpi ilmastopelotelun aseena


Kuva 1. Kaappauslähde 13.11.2017: https://www.sciencedaily.com/news/earth_climate/

Kordillieerien jääkilpi on ollut pohjoisen pallonpuoliskon jääkausiaikojen jäätikkö Amerikan mantereella (Linkki). Nyt siitä on saatu uutta mallinnus- ja tutkimustietoa (Linkki). Tämä useasti kadonnut ja uudelleen muodostunut jäätikkö suli viimeksi varsin nopeasti. Pinta-alaltaan se on ollut Grönlannin kokoluokkaa ja ehkä massaltaankin Grönlannin mannerjäätikön sarjassa. Mutta kun Grönlannin jäätikkö ei ole sulanut samana aikana, niin on vähän outoa päätellä, että se sulaisi yhtä nopeasti, jos ilmasto lämpenisi nykyisestään. Grönlannin jäätikkö ei ole sulanut puoleen edes 8 asteen lämpötilan kohoamisesta kuudessa tuhannessa vuodessa (Linkki). Toiset jäätiköt nyt vain ovat helpommin sulavia.

Alkuunsa ajattelin, että kuvassa 1 näkyvä harhainen linkkiotsikko olisi Science Dailyn toimittajan innokkuutta, mutta sama asia löytyy kyllä ihan Purduen yliopiston tutkielmamainoksesta lehdistötiedotteesta (Linkki). Taitavasti tässä on saatu huomio kiinnitettyä toisaalle, kun vanhentuneeseen käsitykseen nähden Kordillieerien jääkilpi onkin alkanut sulaa jo yli tuhat vuotta aiemmin, siis se on itseasiassa sulanut kokonaisuutena hitaammin kuin mitä oli uskottu.

Mannerjäätiköistä kun puhutaan, niin lisään tähän vielä aiempia tutkimuksia vahvistavan tiedeuutisen Etelämantereen jäätiköltä (Linkki): vulkaaninen toiminta liukastuttaa läntisen Etelämantereen jäätikköjä (Linkki). Tämä tarkoittanee sitä, että noilla jäätiköillä on rytmi. Kun jäätä on paljon, vulkanismi kiihdyttää valumista mereen. Kun sitten jäätikön paksuus aikojen saatossa alenee, vauhti hidastuu kallioperän hieman kohotessa. Jäätikkömalleihin tästä on tullut tod. näk. virhe, kun vulkanismia ei ole osattu huomioida. Jäätikköpelotteluun vulkanismi istuu huonommin, koska sillä ei voine rahastaa.

Linkkejä aiheeseen

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171109224024.htm (Linkki) Science Dailyn kopio Purduen lehdistötiedotteesta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.