Lupaavia mallinnuksia ilmastonmuokkauksesta


Kuva 1. Malleista saatuja lämpötilakarttoja. Oikealla muokattu ilmasto. Kaappauslähde: https://www2.ucar.edu/atmosnews/news/129835/new-approach-geoengineering-simulations-significant-step-forward

Ilmastonmuokkaus (geoengineering in english) on ollut varsin vähän esillä tällä blogilla. Tosiasiallinen syy lienee laiskuuteni, mutta eikö kuulostakin paremmalta, jos sanon syyksi teknologian kehittymättömyyden toistaiseksi? Kun olen arvostellut nykyistä resurssien tuhlausta tehottomaan ilmastonvakiointiin, olen alitajuistesti pitänyt jonkinlaista ilmastonmuokkausta tulevaisuudessa edullisempana vaihtoehtona.

Nyt NCAR:in, PNNL:in ja Cornellin yliopiston tutkijat ovat mallintaneet ”keinotekoisen tulivuorenpurkauksen” vaikutusta yläilmakehästä koko ilmastoon (Linkki). Siis rikkidioksidia on levitetty virtuaali-ilmakehän yläosiin ja katsottu, mitä siitä seuraa. Kuva 1 antaa viitteitä tuloksista. Ilmastonmuokkaustekniikoilla saattaisi ilmastonvakiointi onnistua.

Ilmastonvakiointiin liittyy menetelmistä riippumatta paljon ongelmia. Vihjeen ongelmista saanee vanhasta sadusta, jossa mies sai päättää millaiset ilmat hänen peloillaan on. Maajussi toivoi sopivasti sadetta ja aurinkoa, mutta unohti kokonaan tuulen. Niinpä vilja ei tuleentunut ja satoa ei tullut. Vaikkei täydellistä tietoa tarvitakaan, kyse on siitä, että onko edes riittävää tietoa olemasa.

Kansallisesta näkökulmasta voinee sitten kysyä, että saavatko suomalaiset päättää kansanäänestyksellä millainen sää täällä huomenna vallitsee, vai pääsevätkö suomalaiset yhden promillen osuudella sanomaan sanansa omankin maansa ilmastosta? Ei sekään olisi ehkä kovin hyvin, jos rikkaat monacolaiset säätäisivät säätä laajalle ympäristöönsäkin oman makunsa mukaan.

Varovaisuusperiaate tuskin on pahaksi ilmastonmuokkauksessa. Kivihiilen polttohan on ollut jo pitempään kestänyttä ilmastonmuokkausta, josta on ollut sekä hyviä että huonoja seurauksia. Jos hiilidioksidipäästöjä ei pyrittäisi erityisesti hillitsemään, mutta kuvatulla rikkidioksidimenetelmällä pidettäisiin lämpötilat lähellä aiemmin esiintyneitä ilmakehän lämpötiloja, voitaisiin parhaassa tapauksessa saada aikaan huomattava satoisuuden lisäys, mikä edelleen mahdollistaisi hillitsemättömän väestönkasvun. Että siis …

Linkkejä aiheeseen

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171107150706.htm (Linkki) Uutinen, josta huomasin asian.

http://www.ekofokus.com/2012/12/geoengineering-hillitsemaan.html (Linkki) Artikkeli puolen vuosikymmenen takaa.

https://www.doria.fi/handle/10024/117261 (Linkki) Väikkäri(tiivistelmä) ilmastonmuokkauksen moraalisista ongelmista.

http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-951-697-828-7/ (Linkki) Väikkäri(viite) aerosoliilmastonmuokkauksesta

http://www.aalto.fi/fi/studies/education/programme/geoengineering_master/ (Linkki) Aalto-yliopiston geoengineering on lähinnä kallionlouhintatekniikkaa. Termillä siis useita merkityksiä. Sen lisäksi Aalto-yliopisto alkaa olla epäsuomenkielinen, mikä tässä veronmaksajille tiedoksi annettakoon.

2 responses to “Lupaavia mallinnuksia ilmastonmuokkauksesta

 1. Onko selvitetty, miten rikkidioksidi suodattaa auringon valoa? Ettei vaan lopu yhteyttäminen oletetun jäähtymisen kylkiäisenä?

  Tykkää

  • Sinänsä hyvä kysymys tuohon toiveikkaaseen esitykseeni nähden.
   Tulivuoren purkaukset eivät ainakaan kokonaan sammuta yhteyttämistä, kun tarkastellaan niitä alueita, mihin tuhka ei enää sada, mutta yläilmakehä on saanut tujauksen rikkiä. Kysymys, joka pitäsi selvittää lienee siinä, että onko vähentynytkin valo riittävä kasveille. Nehän käyttävät auringonvalosta vain pienen osan, rajallisesta aallonpituusalueesta. Muodostuvien aerosolien heijastusvaikutus kohdistunee kaikkiin aallonpituuksiin melko tasaisesti.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.