Syyskuussa 2017 globaalisti viilleni


Kuva 1. Punainen ennuste ja sininen toteutuma.

Globaali lämpötila viileni aavistuksen elokuusta syyskuulle 2017, mutta perinteiseen tyyliin en jossittele otsikossa. Nimittäin alenema oli vain 4 sadasosa-asteen luokkaa, joka on pienempi arvo kuin jälkikorjausten suurin vaihtelu. Näiden jälkikorjausten seurauksena heinäkuu 2017 ei enää olekaan lämpöisin heinäkuu gistemp-aineistossa. Kirjoitin heinäkuun raporttiin: ”… vieläpä heinäkuu 2017 otti kuumimman heinäkuun paikan tässä aineistossa tässä vaiheessa. ” Nyt sitten ei olla enää siinä vaiheessa. Tätä en toki varmuudella tietänyt, mutta jätinpä varauman.

Kuvaan 1 on ilmestynyt yksi uusi osatekijä, sinertävä, leveähkö ja tiheä katkoviiva. Sitä ei pidä väärin- eikä ylitulkita, se ei ole ennuste, vaan apuviiva enusteen kohtalon arvioimiseksi. Voi sanoa, että jos aina uusi kuukauden piste osuisi tämän katkoviivan alapuolelle, loppuvuodesta 2018 totetuma olisi lähempänä ennustetta kuin nyt, jopa hyvinkin lähellä. Tämä tuorein syyskuun piste osuu juuri katkoviivalle, mikä tarkoittaa, ettei todellisuus lähesty ennustettani. Mikä sitten pahinta, niin kuluvan lokakuun ennakkotiedot viittaavat vähintään viime elokuiseen lämpötilaan, mutta todennäköisesti vielä lämpimämpään.

Vaikka uusi apuviiva onkin lupaavasti samansuuntainen kuin ennusteeni loppuosuus, se ei oikeastaan tarkoita, että El Niñon jälkeen jäähtyminen olisi jatkunut tasaisesti. Kesäkuu 2016 oli samanlämpöinen kuin nyt syyskuu 2017, eikä tällä välillä ole jäähtymistä havaittavissa. En kehota tässä vaiheessa ketään lyömään vetoa, että ennusteeni osuisi vuonna 2018.

Kuva 2. Kuvankaappaus gistemp-kuukausikeskiarvoaineistosta 19.10.2017 Lähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvassa 2 tuttuun tyyliin tuorein gistemp-kuukausikeskiarvoaineisto tältä vuosituhannelta. Totean siitä tyydytyksellä vuoden 2016 jäähtyneen alle maagisen yhden asteen rajan, vuosiarvon ollessa nyt 99 sadasosa-astetta J-D-sarakkeessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.