Ophelia, eräs sään ääri-ilmiö


Kuva 1. Ophelian reitin ennustettu loppuosuus. Lähde: http://www.nhc.noaa.gov/

Tämän vuoden Atlantin hurrikaanikauden 10. varsinainen hurrikaani, Ophelia (Linkki), on erinomainen esimerkki sään ääri-ilmiöstä. Onhan trooppisessa syklonissa äärevyyttä ja Opheliassa sitä esiintyy vielä siellä, missä harvoin hurrikaaneja tavataan, nimittäin Britteinsaarilla. Kuten kuvasta 1 näkyy, Ophelialla ennustetaan olevan jäljellä vielä hurrikaaniluokan voimat sen rantautuessa Irlantiin. Sitten myrskyn odotetaan jatkavan trooppisen myrskyn voimalla vielä yli Shetlanninsaarienkin. Varsinainen nimitys taitaa olla jälkitrooppinen sykloni, kun tropiikki on jäänyt kauksi taaksi, jos Ophelia edes koskaan oli tropiikissa, koska se syntyi keskisellä Atlantilla.

Sään ääri-ilmiöihin liittyy sitten se seikka, että niiden on ennusteltu lisääntyvän ihmistekoisen ilmastonmuutoksen seurauksena. Esimerkiksi Yhdysvaltojen itärannikolla oli poikkeuksellisen pitkä tauko suurhurrikaanien rantautumisen osalta. Tätä ei tosin sanottu ilmastonmuutoksen aiheuttamaksi äärityyneksi, mutta kun tänä vuonna sitten tilasto on tasoittunut, on nämä hurrikaanit katsottu ihmisen pahuuden synnyttämiksi.  Vähän sama asia on sitten yllättävien lumimyrskyjen suhteen, ilmastonlämpeneminen niitä kuulemma aiheuttaa, kuten pingviinien kärsisimyksiä merijään laajentumisen vuoksi jne.  Mikä vielä mielenkiintoista, sään ääri-ilmiöitä on varmaan kymmenittäin erilaisia. Jos yksi ääri-ilmiö havaittiin viime vuonna ja toinen erilainen tänä vuonna, niin niitähän on jatkuvasti?  Silti esiintymistiheys saattaa ollakin tilastojen keskitasoa, mutta kun ”mikä tahansa” erikoisuus käy äärisäästä, uutisoitavaa riittää.

Jos Ophelia on sään ääri-ilmiö, niin sopiiko se ilmastonmuutoskuvioon?  Mielestäni sopii. Sehän on selvää, ettei yksittäisestä tapahtumasta saa tilastoa tai trendiä, mutta kun huomioi sen, että merien pintavedet ovat lämmenneet ja ilmastovyöhykkeet siirtyneet tropiikista navoille päin, niin Ophelia osuu tähän kuitenkin ihan hyvin.  Paljon paremmin kuin ne USA:n itärannikon rantautuneet hurrikaanit.

Kun puhutaan globaalista ilmastonmuutoksesta, niin Ophelia on silti paremmin poikkeus säännöstä, koska tänä vuonna trooppisten syklonien globaali esiintyminen on ollut korkeintaan keskimääräistä tasoa (Linkki). Pohjois-Atlanti on siis poikkeusaluetta nyt.

Joulukuun puolivälissä toivon mukaan saan kirjoitettua koosteartikkelin Atlantin hurrikaanikaudesta 2017. Siihen saakka myrskyt saanevat olla rauhassa tällä palstalla.

Advertisement

One response to “Ophelia, eräs sään ääri-ilmiö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.