Ylen huonoa ilmastouutisointia


Kuva 1. Kuvankaappaus Ylen sivulta.

Pakko oikaista Ylen huonoa uutisointia, kun väittävät, että jääpingviinit kuolevat jään vähäisyyteen, mistä syystä joutuvat kulkemaan pitkiä matkoja (minne, jään reunalleko?). Jääpingviinien poikasten kuolleisuus ei ole johtunut kenenkään muun mukaan jään vähyydestä. Esimerkiksi brittiläinen The Guardian arvelee syyksi jään runsasta määrää ja sateisuutta (Linkki).

Aina ei voi onnistua, kun ilmastopraganda ilmastopropaganda on päässyt vaikuttamaan toimittajan ajatteluun. Onni onnettomuudessa on siinä, että jääpingviini on varsin elinvoimainen laji ja kastrofihavainto koskee vain yhtä esiintymää, Ylen mukaan tosin koko Etelämannerta. Wikipedia todistaa elinvoimaisuudesta (Linkki).

Lisäys 14.10.2017 klo 15:15

Kuva 2. Lähde Yle.

Kuten kuva 2 osoittaa, Yle korjasikin nopsaan juttunsa Roskasaitin laatuvaatimusten mukaiseksi. Pitääkö kohta lopettaa koko blogini, jos tämä meno jatkuu?

Advertisement

12 responses to “Ylen huonoa ilmastouutisointia

  • Nyt se on mielestäni edelleen aika raflaava: Tuhansien jääpingviinien joukkokuolema Etelämantereella – vain kaksi pikkupingviiniä selviytyi

   Ikäänkuin parvesta olisi jäljellä vain kaksi. Kysehän oli pesinnän epäonnistumisesta. Samantapaisia otsikoita on toki iltapäivälehdissä tästä aiheesta, mutta ehkä Yleltä odottaisi asiallisempaa otsikointiakin.
   Googlen välimuistista tai Waybackmachinesta en löytänyt ”parempaa” otsikkoa.

   Tykkää

   • Wayback kannattaa pyytää storaamaan sivu samalla kun ottaa itse kuvaruutukaappauksen. Uutisen kirjoittajalle sattui kämmi, kun BBC levitti valeuutista. Lisäksi joka välissä tulee virheitä. Beeb luultavasti oikaisi uutistaan, mutta se ei auta kun virheellinen käsitys — CAGW on tappanut melkein kaikki pingviinit — on jo levinnyt varsinkin niiden parissa, jotka ahmivat näitä uutisia virrasta.

    Tämä vastaa hirmuisen hyvin tieteen ja tekniikan uutisointia massamediassa. Neutraaleissakin jutuissa on karkeita virheitä, jotka asiaan perehtynyt bongaa aivan heti. Asia erikseen on sitten toimittajat, jotka eivät toimi lainkaan tiedonvälittäjinä vaan yrittävät vaikuttaa mielipideilmastoon levittää aatetta sen kummemmin tasapuolisuuden vaateisiin suostumatta.

    Hyvä esimerkki tänä päivänä on Trump, josta kirjoitetaan aina negatiivisesti ja joka esitetään kuvissa vastenmielisesti. Tämä vaikuttaa mielipiteisiin, jopa niin että HS:n toimittajalla oli otsaa kysyä miksi Trump ei naura.

    Kas, menipä sivuraiteelle. Kiva kumminkin että Ylessä korjattiin ilmiselviä virheitä ja vieläpä nopeasti. Mielestäni otsikkokin muuttui, mutta enpä nyt muista mukamas miten.

    Liked by 1 henkilö

 1. Tänäaamuna kävin Ylen sivulla ja selaimeni nosti yllättäen esille alkuperäispäiväyksellä olleen otsikon:
  ”Tuhansien jääpingviinien joukkokuolema Etelämantereella – vain kaksi pikkupingviiniä selviytyi

  Jääpingviinien poikasista vain kaksi on selvinnyt hengissä.
  14.10.2017 klo 00:52
  Jääpingviini kulkee jään päällä ”
  Pidän todennäköisenä, ettei otsikkoa ole muutettu virheen korjauksissa. Tuossa firefoxin välimuistista putkahtaneessa jutussa oli ne virheetkin tekstissä, että olen miltei varmalla pohjalla tässä otsikkoasiassa (-;

  Tykkää

  • Tuossa otsikossa on se vika, että väitetään vain kahden pingviinin selvinneen hengissä, vaikka kysymys oli vain ympäri mannerta sijoittuneen populaation yhden ainoan yhdyskunnan pingviineistä.

   Otsikko on siis pingviiniankka.

   Liked by 1 henkilö

 2. Kannattaa verrata kuinka hyvin on Yle tiedottanut virheistä ja niiden korjauksista.

  Virheitä mm:
  1. otsikko ei vastaa lähdettä. Väittää kaikkien paitsi kahden pingviinin kuolleen Antarktikalla. Korjaamatta.
  2. teksti ei vastaa lähdettä. Alunperin väitti kaikkien paitsi kahden pingviinin kuolleen Antarktikalla. Korjattu piilossa, ei mainittu korjaushistoriassa.
  3. teksti ei vastaa lähdettä. Alunperin väitti kuolemien johtuneen vähäisestä jäämäärästä. Virhe korjattu, virhe tuotu esiin ja korjaushistoriassa mainittu.
  3. Teksti ei vastaa lähdettä. Väittää sateiden johtaneen poikastuolemiin. Virhe korjattu. Sateet vaikutti joskus muinoin poikastuolemiin jossain muualla. Virhettä ei ole tuotu esiin eikä korjaushistoriassa mainittu.
  4. Lähdelista virheellinen. Tekstissä mainitaan BBC ainoaksi lähteeksi. Virhe korjattu, virhe tuotu esiin ja korjaushistosia julkaistu.

  Lisäksi jutussa on tekstissä viitattu tutkijan sanomisiin ja sanomista jatkettu toimittajan omalla sanomisilla ikäänkuin tämä jatko olisi ollut tutkijan sanomaa.

  Melko monta oleellista virhettä? Ylen tulisi tehdä kokonaan uusi juttu koska: ”Jos jutussa on useita asiavirheitä tai jos virheestä voi aiheutua suurta vahinkoa, toimituksen tulee julkaista uusi juttu, jossa virheellinen tieto yksilöidään ja korjataan”

  JSN:n Journalistin ohjeet, pykälä 20 kokonaisuudessaan:

  Virheen korjaus ja oma kannanotto

  20. Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.

  Korjauksen huomioarvo on suhteutettava virheen vakavuuteen. Jos jutussa on useita asiavirheitä tai jos virheestä voi aiheutua suurta vahinkoa, toimituksen tulee julkaista uusi juttu, jossa virheellinen tieto yksilöidään ja korjataan.

  Verkossa olennaisen virheen korjaamiseksi ei riitä virheellisen tiedon tai jutun poistaminen, vaan yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu.

  Liked by 1 henkilö

  • Siinä saattoikin jo olla kattava esitys tämnkertaisen uutisen virheistä. Kerrottakoon, että itse ilmoittelin uutisen komenttiosuuteen kahdesta täsmällisestä virheestä, vaikka sanoinkin, että lukuisia virheitä. Varmaan sattumaa, että juuri ne kaksi on korjattu. Siis, ettei kyse ole koko mantereesta ja ettei kyse ole jään vähäisyydestä.

   Tykkää

 3. Todenmukaisesti vaiko ironisesti kysyn: Oliko uutinen vakava virhe, erhe tms. , sillä nythän on ihan normi, normi että erityisesti Yle ja Hesari etunenässä työntävät virheellisiä ilmastouutisia automaattisesti luottaen poliittisesti ja taloudellisisti hyötyvien muka- ympäristöjärjestöjen propagandateksteihin. Jos tämänkin uutisen suomalainen toimittaja itsetutkistelee itseään niin hän huomaa että hän täysin automaattisesti ajatteli, että ihmissyistä jää vähenee, ilmasto lämpenee, kaikki mm. pingviinit kuolee jne ja kaikki johtuu siitä. Siis viaton pikkuparka. Eikun siis voimakkaasti tunteva ja älykäskin harhauskon uhri.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.