Väestönkasvusta ja hiilidioksidista


Roger Graves kirjoitti WUWT-blogiin kiinnostavan artikkelin hiilidioksidin ja väestömäärän korrelaatiosta (Linkki), pyrkimyksenään ennustaa tulevaa hiilidioksidipitoisuutta ilmakehässä. Ihan ensimmäiseksi hämmästyin varsin osuvasta korrelaatiosta. Päätin ensin selvittää, että onko kyseinen korrelaatio todellakin noin hyvä myös pitemmällä ajalla tarkasteltuna. Kuva 1 kertoo, että on se melko hyvä niinkin, luonnontieteellisellä tasolla.

Kuva 1

Kuvasta 1 löytyy muutamia kiinnostavia lukuja. Jos ihmiset poistettaisiin maapallolta, käyttämäni lineaarinen ekstrapolaatio antaa hiilidioksidipitoisuudelle lukeman 267 ppm. Tätä en ottaisi mitenkään tarkkana lukuna, mutta se on kuitenkin melkoisen lähellä yleisesti käytettyä esiteollista CO2-lukemaa 280 ppm. Tarkoittaa tässä sitä, ettei lineaarinen ekstrapolaatio anna aivan fysikaalisesti mahdottomia lukemia, kuten esimerkiksi voi tulla lyhyemmän aikavälin lämpötilakäyrästä ekstrapoloitaessa.

Toinen kuvaajasta 1 löytyvä lukema on kulmakerroin 0,017 ppm/väkimäärämiljoona. Miljardin ihmisen väenlisäys siis kohottaa CO2-pitoisuutta ilmakehässä sellaiset 17 ppm. Ei vaikuta hirveän pahalta?

Kuva 2.

Gravesin tähtäyspisteenä oli ennusteen kehittäminen väestönkasvusta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden lisäykseen. Jätän ennusteet tässä vähemälle ja tarkastelen aihetta vähän muutoin. Kuvassa 2 aineisto on esitetty aikasarjana vuodesta 1 vuoteen 2014. Kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuusarvion ilmaistaan ppm-yksiköissä ja väkimääräarvion miljoonissa, lukuarvot ovat tarkkuuden puitteissa kutakuinkin samat aina vuoteen 1000 saakka. Sitten väkimäärä maapallollamme alkaa lisääntyä ja väestöräjähdyksestä puhuminen ei ole ihan tuulesta temmattua, kun CO2-pitoisuuden lisäys on vähemmän kuin 20%, mutta ihmiskunnan lisäys yli 20-kertainen. Gravesin yksi vaihtoehtoselitys korrelaatiolle oli, että CO2:n lisäys on aiheuttanut väkimäärän lisäyksen. Kuvasta 2 sitä olisi hieman vaikea uskoa, kun lisäyssuhteet ovat niin eri mittakaavassa. Toki CO2-lisäys vaikuttaa koko maapallon pinta-alaan, että vaikutus on isompi kuin vain yhdeltä peltohehtaarilta mitattu sadonlisäys. Ilmastonmuutoshan saa autiomaat vihertämään, mikä sitten lisää elintilaa ihmisille. Näitä vihertyneitä autiomaitakaan tuskin on niin paljon, että sillä selittyisi tuosta väestöräjähdyksestä pääosaa.  Eli kyllä se korrelaation syy-seuraussuhde on enimmäkseen niin päin, että väestönkasvu on lisännyt sitä hiilidioksidia ilmakehään.

Mitä ylipäätään tulee väestönkasvuun, niin kyllä se on elinkeinorakenteestakin paljon kiinni. Esimerkiksi alkuperäiset australialaiset eivät tietääkseni viljelleet maata eivätkä ainakaan käyttäneet vetoeläimiä. He todennäköisesti täyttivät maan käyttämänsä elinkeinorakenteen sallimaan enimmäismäärään asti, eräänlaiseen luonnonmukaisen elämänmuodon maksimiin saakka. Koneiden mukaantulo on tehostanut ihmistoimia siten, että myös paljon suurempi väkimäärä on kyetty elättämään. Koneethan ovat pyörineet pääosin fosiilisella energialla. Lannoiteteollisuuskin on pitkälti toiminut fosiilisen energian varassa. Tässä on varmaan hyvin tärkeä kytkös ilmakehän hiilidioksidiinkin.

Väkimäärä-CO2-kytkös ei kuitenkaan ole ihan luonnonlaki, vaan ainoastaan käytännöllisyyden sanelema taloudellisuuslaki. Jos ihmiskunta siirtyy lisääntyvästi uusiin ydinenergiamuotoihin, kytkentä katkennee. Saksan sattumaenergiaan pohjaava Energiawende todistaa aika vahvasti, ettei tuuli- tai aurinkoenergialla saada hiilidioksidipäästöjä alas. Miksi sinne muuten oltaisiin vetämässä Venäjältä uutta maakaasuputkeakaan?

Täytynee elää toivossa, ettei ilmastonvakiointi edes ole tarpeen, vaan ihmistekoisen ilmastonmuutoksen uhka-arviot ovat ylimitoitettuja. Muutoinhan olemmekin jo haaskanneet suunnattomia resurssimääriä turhaan tuulimyllyn pyöritykseen, vaikka hiilineutraalia teknologiaa on ollut tarjolla jo kymmeniä vuosia.

Linkkejä aiheeseen

https://www.census.gov/population/international/data/worldpop/table_history.php (Linkki) Historiallinen väestötilastotaulukko, josta käytin UN, 1999 -saraketta.

https://esa.un.org/unpd/wpp/Download/Standard/Population/ (Linkki) YK:n väestötietoja tarjoava sivu.

https://www.co2.earth/historical-co2-datasets (Linkki) Sivu, jolta latasin CO2-taulukon (1. linkki)

http://www.jstor.org/stable/3514578?seq=1#page_scan_tab_contents (Linkki) Gravesin mainitsema tutkielma, ehkä ensimmäinen laatuaan tästä aiheesta.

2 responses to “Väestönkasvusta ja hiilidioksidista

  1. Katsopa miten ihmisten emittoima hiilidioksidi nousee vuosittain https://www.carbonbrief.org/what-global-co2-emissions-2016-mean-climate-change. Vertaa sitten Keeling-käyrään ilmakehän hiilidioksidista.
    Huomaat varmaan, että jo viime vuosikymmenen lopulla päästöt hidastuivat merkittävästi ja viimeiset kolmevuotta päästöt eivät ole lisääntyneet ollenkaan. Kuitenkin tämän sinunkin sivuston alareunassa oleva kuva kertoo, että ilmakehän CO2 ppm:t lisääntyvät nopeammin kuin lineaarisesti. Tämä kaiketi kertoo siitä, että päästöt ja pitoisuudet eivät ole toisiinsa kytkeytyneitä. Sitäpaitsi ilmakehässä on 800 gtn hiiltä ja ihminen päästää vuosittain 10 gtn, eli 1,3%. Hiilen kiertokulku on tuskin niin tarkkaan pystytty määrittämään etteikö tällainen 1,3% häviäisi taustakohinaan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.