Kalan aivot kärsivät nanomuovihiukkasista?


Olen jo muutaman kerran kirjoittanut merien muoviroskista. Viimeksi kirjoitin, miten tietyt pyrstökkäät hyötyvät mikromuovihiukkasista. Kun näin otsikon Science Dailyssa (Linkki), miten nanomuovihiukkaset aiheuttavat kaloille aivovaurioita, ajattelin, että ihan tasapuolisuuden vuoksi pitäisi tästäkin haitasta kirjoittaa. Kirjoittaminen vain lykkääntyi ja vasta tänään ehdin tutustua artikkellin tarkemmin. Tällä asialla on varsin vähän tekemistä ilmaston kanssa, mutta ympäristöasiana tämä menee.

Lundin yliopiston tutkijat olivat täsmällisesti valitun kokoisilla amiinimodifioidun polystyreenin hiukkasilla saaneet mm. tuloksen (Linkki), missä nanomuovipartikkelit siirtyivät ravintoketjussa planktonista ruutanaan ja se aivoihin. Kalojen käytöksen muutosta pidettiin aivovaurion merkkinä.

Mutta kemisti heräsi minussa: amiinimodifioitu polystyreeni, miksen ole kuullut siitä, vaikka nimestä pystyn aavistelemaan sen rakenteen. Nettihaun osumat olivat pääosin tähän tutkimukseen, mutta aikarajaus antoi myös tuotetietoja. Kyse näyttäisi olevan erikoiskemikaalista (Linkki), jota myydään 1 ml pakkauksissa hintaan n. 88 €/pkt. Eli kilohinta olisi useampia tuhansia euroja. Tarkkaan en pysty sanomaan, koska pieni pakkauskoko tietenkin kohottaa kilohintaa verrattuna kilon pakkaukseen.

Karin Mattssonin ja kumppaneiden tutkielma ei anna selitystä, miksi he käyttivät luonnossa ilmeisen vähän tai olemattomasti esiintyvää muovimateriaalia. Kun tämä yhdistetään siihen, että tutkielma puhuu yleistävästi nanomuovipartikkeleista ja muovijätteistä, niin tuleehan tästä hämmentynyt olo. Menisin jopa väittämään (Linkki), että he olivat tietoisia juuri tämän nanopartikkelityypin solumyrkyllisyydestä etukäteen.

Jos nyt en sano, että kyse on tieteellisestä huijauksesta, niin sanon, että tutkielman tulokset osoittavat, että on olemassa keinopolymeerejä, jotka voivat kulkeutua ravintoketjussa ylöspäin ja vaikuttaa myös kalojen aivoihin, mutta tutkielmasta ei voi päätellä, että tämä olisi minkäänlainen ympäristöuhka. Ettei tutkimusta tehty varsin yleisellä polystyreenillä, viittaa mielestäni siihen, ettei polystyreeni vaikuta tutkimuksessa kuvatulla tavalla. Jos johtopäätökseni on oikea, polystyreeni ei ole uhka kalojen aivoille minkään kokoisina hiukkasina. Ehkä vielä yleistäen esitän väitteen, ettei mitkään mereen joutuneet yleisimpien muovilaatujen mikro- tai nanomuovihiukkaset ole uhkana kalojen aivoille. Aminosubstituoitu muovi on poolinen yhdiste riippumatta sen perusrungosta. Kyseisen polystyreenijohdannaisen kohdalla puhuttiin jopa suolamaisuudesta, koska mainittiin positiivinen varaus. Yleisesti muovipolymeerit ovat poolittomia.

Korjaan väitteitäni, kunhan korjauksen mahdollistavia tietoja tulee saatavilleni. Naturen kurssi on laskussa minun pörssissäni.

 

Advertisement

3 responses to “Kalan aivot kärsivät nanomuovihiukkasista?

  • Suomessa ei liene yhtään ammattitoimittajaa, joka pystyisi itse olemaan kriittinen kertomastasi nanomuoviasiasta. Jos työssä olisi aikaa, voisi vanhanaikaiseen tapaan soitella ja kysellä asiantuntijoilta. Semmoista työaikaa ei vain taida olla muilla kuin joillakin toimituspäällikön tapaisilla tai herrakerhoissa viihtyvillä päätoimittajilla. Suoritusportaassa on saatava lehtien sivut nopeasti täyteen, jotta rumbaa riittää ja etteivät ilmoitukset (mainokset) sivuilla hölsky.

   Tykkää

   • Jos Science Daily esiintyy tieteellisenä uutisoijana ja käytännössä vain kopioi lehdistötiedotteita, niin en kehtaa Aamulehteä moittia uutisesta.
    Kun Nature on vielä arvostettu julkaisu, niin jos vaikka tässä tutkielmassa vertaisarviointi olisikin hieman pettänyt siltä osin, ettei tutkimus vastaa ollenkaan luontoon päässeiden muovihiukkasten vaikutuksia, niin kukapa sitä oiisi omalla nimellään mennyt Aamulehdelle kertomaan? Ehkä joku muoviteollisuudesta, mutta sehän olisi ollut puolueellinen taho jne.
    Vaan juuri tuo, että soittelisi kotimaisislle asiantuntijoille, olisi toimittajalle varmaan se paras tie tiedeuutisensa kriittiseen tarkasteluun.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.