Iso valliriutta toipuu?


Kuva 1. Lähdeviite: By Fascinating Universe – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16657833

Korallien haalistuminen ja jopa kuolema on ollut puheenaiheena täällä Roskasaitillakin. Minähän en ole mikään koralliasiantuntija, enpä erottaisi yllänäkyvästä kuvastakaan, mikä on kivi ja mikä koralli, saati sitä, että onko kuva Stri Lankasta vai Isolta Valliriutalta. Lähinnä korallit ovat päässeet mukaan siitä syystä, että ne ovat ilmastopelottelut kärjessä ja että tietämättömät ihmiset ovat väittäneet, että meri olisi hapanta. Korallin kalsiumkarbonaattirunkohan liukenee vahvoihin happoihin. Merivesi taas on emäksistä. Tämä ero kannattaa tiedostaa.

Tämänkertainen tarina sai alkunsa Eric Worrallin artikkelista WUWT-blogissa (Linkki). Hänen oma tekstiosuutensa on varsin ohut. Hyväksi onneksi se sisältää linkin Joanne Novan blogiin samasta aiheesta (Linkki). Molemmista löytyy myös linkki alkuperäiseen uutiseen australialaisessa ABC.Netissä (Linkki). Uutinen perustuu tutkijoiden haastattelemiseen, josta käy ilmi, että lupaavia merkkejä koralliriutan yllättävän nopeasta toipumisesta on näkyvissä.

Kyse ei tässä vaiheessa ollut vielä vertaisarvoidusta tieteellisestä tutkimuksesta, mutta mikään ei viittaa siihen, etteikö uutinen pitäisi paikkaansa. Nopea olosuhdemuutos saattaisi vielä muuttaa tilanteen, mutta ilman äkillisiä haittatekijöitä korallien toipuminen edistynee ripeästi. Lueskelin kursorisesti läpi sekä WUWT:in että JoNovan artikkelin kommentit, eikä niissäkään näkynyt kumoavaa tietoa. Tässä vaiheessa siis tämä korvaa vertaisarvioinnin, odotellessamme varsinaisia tutkielmia.

Jim Steelen koralliartikkeleitakin olen referoinut täällä, joten ehkä hänen tuoreimpaan artikkeliinsakin voi tässä viitata (Linkki). Lyhyesti sanottuna Steele näkee korallien haalistumisen normaalina reaktiona, joka ei ennusta väistämätöntä tuhoa, vaan on sopeutumisyritys. Eikä mikään viittaa siihen, että Steele olisi pahasti pielessä. Lisäksi Steele vastustaa aiheetonta ympäristöpelottelua, mikä on tietenkin hienoa. Niinhän minäkin teen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.