Spekulointi: merenpinnan kohoaminen pysähtynyt


Kuva 1.

Tähän alkuun kertomus nettisamoilusta, jonka tuloksena te blogini lukijat saatte jälleen luettavaa. Niin kävinpä selailemassa Tony Hellerin blogia. Siellä oli kiintoisa lehtitieto (Linkki), että selvännäkijä Jeane Dixon olisi ennustanut tulevan läntisen Etelämantereen jäätikön romahduksen ja maailmanlaajuisen tulvan jo vuonna 1977. Jos Tonyn astrologiksi tituleeraama Dixon olisi ollut huomattavasti edellä ilmastotiedettä, tästä olisi saanut hauskan jutun, mutta esitetyistä lehtileikkeistä kävikin ilmi, että ilmastotiede oli ennusteissaan samanaikainen selvänäkijän kanssa. Näin tämä ei ole mielestäni ihan niin hauska juttu, koska Dixonin ennusteen lähteeksi voi arvella ilmastotiedettä. Tai en pysty tätä poissulkemaan enkä osoittamaan sitäkään, että ilmastotiede olisi käyttänyt Dixonin selvänäkijän kykyjä. Osuvuus on kummallakin ollut toistaiseksi yhtä hyvä ainakin tässä tapauksessa, ei sillä eikä sen puoleen.

Kuten sanonta kuuluu, aina ei voi onnistua, eikä edes joka kerta. Em. Hellerin artikkelin kommentteja lueskellessani havaitsin Alec aka Daffy Duck -nimimerkin linkin Nasan merenpinta-aineistoon (Linkki). Tuo ”Repe Sorsa” arveli, että taukoa tyrkkää pinnan kohoamisessa. Ja siltähän tuo vähän näyttääkin sekä Nasan käyrässä että samasta aineistosta laatimassani kuvassa 1.

Kuvassa 1 näkyvistä ”nuolipäisistä aikajanoista” ensimmäinen, vuosien 2010…13 kohdalla kuvaa sitä enimmäisaikamäärää, jonka kuluessa merenpinta ei ole kohonnut. Eli että nuolen vasemman pään kohdalla on sama pinnan korkeus kuin oikeanpäänkin kohdalla. Tämä ilmiö on myös saanut selityksensä: Australiassa oli runsaita sateita vuosien 2010…11 aikana (Linkki). Toinen nuolijana taas on nykyhetkestä taaksepäin samalla periaatteella. Tämä on toistaiseksi vielä lyhyempi kuin edellinen, mutta vastapainoksi tälle ei näytä löytyvän vielä mitään selitystäkään nettihaulla. Onhan noissa vähän muutakin eroa, mutta jätän sen lukijoiden havaittavaksi.

Spekuloinnissahan ei olisikaan mitään ideaa, jos asia olisi jo tutkittu. Nyt sentään voi sanoa olevansa eturintamassa havaitsemassa tätä ilmiötä. Jos sitten tuo merenpinnan kohoaminen pikapuoliin palautuu vanhaan rytmiinsä, niin tässä ei kyllä oikein ollutkaan mitään uutista. Vaan siinä toisessa tapauksessa ilmastopelottelijat joutuvat esittämään selityksiä selitysten päälle, miksemme olekaan välittömästi hukkumassa, vaikka se muuten onkin varmaa ja rahaa tarvitaan aina lisää. Toki Dixonin ennustelun tai vastaavan voi kaivaa esille ja sanoa, että se on ennustamattoman epälineaarista, mutta hyvin varmaa.

Kuvaajassa on esitetty sekä keltainen GIA-korjattu aineisto että korjaamaton aineisto sinisellä. GIA-korjaus on lähinnä merenpohjan laskua. Että se näkyy merenpinnan kohoamisena, on korkeampaa ilmastonvakiointimatematiikkaa. Sitä ei ole pakko ymmärtää, riittää että uskoo siihen. Ja lujasti.

Mitä muuten maailmanlopun meininkiin tulee, niin tälle lauantaille ennustettu piilossa olleen planeetan aiheuttama törmäys maahan onkin peruutettu. Kaikkiin tämän tyypin katastrofiennustelijoihin sopiva ohje on kerätä niiltä rahat pois. Jos eivät anna isointa osaa omaisuudestaan, ei kannata uskoakaan, että he itse uskoisivat lopun olevan lähellä. Ikävä, ettei tämä ohje toimi ilmastokatastrofiennustelijoihinkin, koska niissä ennusteluissa loppu on aina vähän kauempana. Viimeinen toimintapäiväkin pahasti luistaa aina edemmäksi, mutta ei koskaan monen kymmenen vuoden päähän kuitenkaan.

Pyydetty aineiston tekijäviite

For information on how the data were generate please refer to:
B. D. Beckley, N. P. Zelensky, S. A. Holmes, F. G. Lemoine, R. D. Ray, G. T. Mitchum, S. D. Desai & S. T. Brown, Assessment of the Jason-2 Extension to the TOPEX/Poseidon, Jason-1 Sea-Surface Height Time Series for Global Mean Sea Level Monitoring, Marine Geodesy, Vol 33, Suppl 1, 2010 DOI:10.1080/01490419.2010.491029

Advertisement

3 responses to “Spekulointi: merenpinnan kohoaminen pysähtynyt

  1. Ongelmana ei ole pelkästään merenpinnan npusu vaan maan vajoaminen pohjaveden pumppauksen vuoksi. Esim. Shanghai on vajonnut sen vuoksi huomattavasti ja nyt pohjaveden pumppausta on rajoitettu, Nousuveteen ja sopiviin tuuliin yhdistettynä tämä maan vajoaminen voi aiheuttaa hyvin tuhoisia tulvia rannikkokaupungeissa.

    Liked by 1 henkilö

    • Tähän en keksinyt oikein mitään lisättävää tuoreeltaan, niin tökkäsiin vain tuota tykkäystähteä. Ihmisen toiminnasta johtuva hukkumisuhkahan tuo on, muttei ole ilmastovaikutteinen.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.