Elokuussa 2017 globaalisti lämpeni


 

Kuva 1. Lämpenemistauon jatkumiseen tai jopa ilmaston globaaliin jäähtymiseen johtava ennusteeni punaisella ja toteutuma sinisellä.

Elokuun 2017 globaali lämpötilapoikkeama gistemp-aineiston mukaan oli vain aavistuksen, eli yhden sadasosa-kelvinin verran lämpimämpi kuin edeltävä heinäkuu. Perinteiseen tapaani tasapeliksi ei tätä huomioida, vaikka se mittaustarkkuuden puitteissa sitä onkin, vaan otsikkoon tulee, että lämpeni.  Osa selitys niukkaan lämpenemiseen löytyy siitäkin, että heinäkuun arvo kohosi yhdellä sadasosalla kuukausi sitten esitetystä arvostaan. Normaalia elämistä tässä aineistossa. Jos elokuu tippuukin lokakuulle mentäessä vastaavan sadasosa asteen tasapeliin, mainitsen varmaankin sitten asiasta. Kun elokuu 2017 oli tässä aineistossa toiseksi kuumin elokuu, ei voi paljoa vielä viilenemisestäkään puhua. Ennusteenihan ei ole lähelläkään todennäköisintä vaihtoehtoa aineiston pohjalta tarkasteltuna, mutta pidän sitä vielä vuoden 2018 osalta mahdollisuuksien rajoissa olevana. Sellainen viiden sadasosa-asteen alenema kuukausittain riittäisi.

Nyt on valitetettavasti todettava, ettei tämän syyskuun osalta kovin tarkkaa päivittäistä globaalia lämpötilaa olekaan käytettävissäni. Weatherbell muutti kuvaajiaan, eikä perinteistä käyrää ole saatavilla. Sitä korvaamaan olen kuvallisiin linkkeihin lisännyt Moyhu-sivustolta löytyvän seurannan NCEP/NCAR-aineistosta. Moyhu kuukausikohtainen tilanne näyttää kuitenkin menevät vähän eri rataa kuin Weatherbellin kuluvan kuukauden karttakuvassa oleva lämpötilalukema. Moyhulla syyskuu on toistaiseksi lämpimämpi kuin koko elokuun keskiarvo, Weatherbellella taas niukasti viileämpi.  Eli tietämättömyys huomioiden veikkaan, että syyskuu 2017 on samanlämpöinen kuin elokuu 2017. Pianhan tämä pitäisi selvitä, eli seuraavassa raportissa.

Kuva 2 on nyt lähinnä todistamassa, että olen oikein ottanut lukemat kuvaan 1. Koska pientä elämistä arvoissa tapahtuu kuukausien kuluessa, tämä kuvankaappaus todistaa juuri tämän kuun tilanteen tulleen oikein taulukoitua minulta. Tai miksei todista tekemästäni virheestäkin, jos sellainen on päässyt tapahtumaan.  Pelkästään linkistä saatavalla tiedolla ei pikkuvirheet myöhemmin näkyisikään tai sen pohjalta ei voisi tietää, onko arvojen poikkeama muutos gistemp-aineistossa vaiko virhe minulla.

Kun Atlantin hurrikaani hurrikaanikausi vaikuttaa nyt olevan tulossa selvästi ilmastotieteellisten ennustelijoiden ennusteluja vilkkaammaksi, tällä vilkkaudella voisi olla pieni vaikutus globaaliin lämpötilakehitykseen, jos muuallakin olisi samalla tavalla vilkkaampaa. Nyt vain ei globaalista syklonien vilkastumisesta oikein näy selviä merkkejä.  Ajattelin, että hurrikaanit alentaisivät pintalämpötilaa siirtämällä energiaa (mm. latenttia lämpöä vesihöyryssä) lähemmäksi lämpösäteilyn poistumiskorkeutta. Runsaat sateet tietenkin jäähdyttävät maan pintaa hetkellisesti, mutta se taitaa olla globaalisti ja ajan kanssa tarkasteltuna yhtä hyvä keino jäähdytykseen kuin housuihinsa pissiminen pakkasessa on lämmittelyyn.

 

 

Advertisement

2 responses to “Elokuussa 2017 globaalisti lämpeni

  1. Jotkin asiat nostavat pallomme alailmakehän keskimääräistä lämpötilaa joksikin aikaa, vaikka aiheuttavatkin energian häviämistä avaruuteen.

    Näin käy esim. arktisen merijään vähetessä. Globaali keskilämpötila näyttää nousevan, mutta säteily kasvaa avaruuteen.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.