Jordaniaan ennustetaan pahenevaa kuivuutta


Kuva 1. Metsämaisemaa Jordanian pohjoisosista. Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Ajlun_Green.jpg

Minulla ei ole varsinaisesti mitään yhteyttä Jordaniaan, mutta maasta on silti syntynyt varsin myönteinen kuva, lähinnä kaiketi jo edesmenneen kuningas Husseinin ansiosta (Linkki). Nyt sitten tuore tutkimusuutinen kertoo (Linkki), että Jordaniaa uhka paheneva vesipula ja kuivuus. Ilmastonmuutosta syytellään, joskin myös naapurimaa Syyrian toiminnalla sanotaan olevan osuutta asiaan.

Mitäpä tähän voisi sanoa? Mitenkään en pysty kumoamaan tutkijoiden esittämiä väitteitä, joskin ennustus kuuden asteen lämpötilan kohomisesta n. 80 vuoden aikana nostaakin epäuskoa pintaan.  Nimittäin mielestäni ei ole mahdotonta, että jotkin kuivuudesta jo nyt kärsivät alueet kokisivat pahenevaa kuivuutta tulevaisuudessa. Jos tropiikki leviää ja pääsääntöisesti autiomaat alkavat vihertymään ilmastonmuutoksen edullisten vaikutusten johdosta, muiden ilmastovyöhykkeiden kaventuminen ja siirtyminen kohti napoja voi silti tuottaa joillekin alueille kuivuushaittoja. Valitsemalla tutkimuskohteeksi haitoista kärsivän alueen tutkimustulos vaikuttaa merkittävämmältä. Luohan uhkapainotteisuus merkittävyyttä. Päätelmävirhe syntyy vasta siinä vaiheessa, kun yleistää Jordanian tulokset koskemaan koko kuivaa osaa maapallosta.

Tuo Science Dailyn uutisartikkeli oli kuitenkin jokseenkin toiveikas, koska Jordaniassa on ryhdytty toimiin kuivuuden haittojen torjumiseksi.

Linkkejä aiheeseen

http://advances.sciencemag.org/content/3/8/e1700581 (Linkki) Rajsekharin ja  Gorelickin tutkimuksen tiivistelmä, josta pitäisi löytyä myös linkki täysversioon.

(Linkki) Linkki vanhempaan artikkeliini, jossa kerrotaan maailman vihertymisestä.

Mainokset

3 responses to “Jordaniaan ennustetaan pahenevaa kuivuutta

 1. Ennustelkoot kaikessa rauhassa. Mutta näihin ennusteisiin uskominen on sitten aivan toinen asia. Jos sääennusteen onnistumistodennäköisyys putoaa kuin lehmän häntä jo huomisesta iltapäivästä alkaen, kuinka luotettava on ennustus vuosikymmenten päähän? Minä uskon ennemmin tieteiskirjailijoiden ennusteisiin kuin näiden ilmastoprofeettojen. Ainakin nämä kirjailijat osaavat kertoa tarinoita.

  Tykkää

  • Minulla ei ollut käytettävissä Jordaniaa koskevia toisenlaisiakaan tieteellisiä ennusteita, niin en alkanut kinaamaan tutkimuksen kanssa ihan vaan omilla mielipiteilläni, vaikka toki tuossa tutkimuksessa vähän uskottavuusongelmaa onkin. Vaikka kokonaistrendi on jo havaittavissa oleva kuvuusalueiden vihertyminen, se ei riitä Jordanian kohdalla väittämään, että niin menee sielläkin.

   Tykkää

   • No tietenkin, kun ilmasto muuttuu kaikkialla maailmassa, se hyvin uskottavasti tulee olemaan edullista joillakin alueilla ja epäedullista toisilla.

    Mutta kun nuo tuomiopäivän profeetat väittävät, että kaikkialle maailmassa tulee heinäsirkkoja, taivaalta sataa verta ja kuivuus joka lähentelee Atacaman autiomaan tasoa, minulla herää epäusko. Etenkin kun he perustelevat väitteensä moderneilla versioilla SimEarth-pelistä. Kyllähän simulaatiosta saa ulos haluamiaan tuloksia, kun säätää sääntöjä tarpeen mukaan. Media ottaa nämä ’tulokset’ vastaan riemumielin jos niistä saa myyviä otsikoita, toisin sanoen tuomiopäivän profetioita.

    Tuomiopäivän profeetat ovat myyneet tuotteitaan menestyksellä jo tuhansia vuosia. Eikä tämä trendi näytä minkäänlaisia rauhoittumisen merkkejä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.