Viimeinen naula merellisellä metaanilla pelotteluun


Tässä blogissa on jo useampaan kertaan ennakoitu, että pelottelu varsinkin merellisellä metaanilla osoittautuu uhkapainoitteiseksi liioitteluksi. Nyt uusin tutkimus naulannee metaaniklatraatit pitkäksi aikaa meren pohjaan pois pelottelijoiden saatavillta (Linkki).

Tyypillinen ilmastopelotteluhan on ”voivottelua”, tyyliin jos x, niin  voi tapahtua y. Missään mailla halmeilla ei sanota, että loogisesti yhtä hyvin voisi sanoa: jos x, niin voi jäädä tapahtumatta y. Tämähän sisältyykin edelliseen väitteeseen, vaikkei sitä heti huomaa. Nyt sitten lukija helpostikin lukee niin, että jos ilmasto lämpenee (x), niin metaani vapautuu (=y) varmasti merellisistä klatraateista. Pelkää ja on peloteltuna helpommin rahastettavissa.

Kuvasta 1 näkyy, että metaanin pitoisuudet ilmakehässä ovat kohonneet vuosien saatossa vähän mutkitellen, verrattuna joidenkin muiden ”kasvihuonekaasujen” tasaisempaan kehitykseen. Metaanin käyrässä näkyy myös tiheänä kausivaihtelu, kuten hiilidioksidinkin käyrässä, mikä kertoo siitä, että luonnollisilla lähteillä on osuutta asiaan. Vastaavasti ”luonnottomat” kaasut eivät kausivaihtele, kuvan oikea alalaita. Metaaniklatraateista vapautuneen metaanin osuutta ei voi osoittaa kuvaajasta.

Uuden tutkimuksen mukaan merien lämpötilamuutokset vaikuttavat vain vähän meren pohjan metaanihydraatteihin eli -klatraatteihin. Tietenkin, jos vaikkapa vulkaaninen toiminta kuumentaa metaanikertymää, niin tuleehan siitä kuplia pintaan asti, mutta ilmastonlämpenemisen mittakaavassa ei vaikutusta ole juuri havaittavissa.  Aiemmat tutkimukset ovat sitten jo kertoneet, että tasaisesti syvemmältä virtaava metaani ehtiikin hapettua ennen meren pintaa. Syntynyt hiildioksidi liukenee pääosin meriveteen ja vain vähäisessä määrin vapautuu ilmakehään kasvien ruuaksi.

Välillä pitäisi ehkä laskea ne ilmastopelottelijan takin napitkin? Onko uusia nappeja löytynyt tippuneiden tilalle, vai joutuuko kohta käyttämään köyttä?

Tutkielmaviite

Hong, W.-L. et al. Seepage from an arctic shallow marine gas hydrate reservoir is insensitive to momentary ocean warming. Nat. Commun. 8, 15745 doi: 10.1038/ncomms15745 (2017).

Linkkejä aiheeseen

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170822100400.htm (Linkki) Science Dailyn uutisointikin voimakkaasti korostaa, miten turhaa aiempi ”aseella” pelottelu on ollut tuoreemman tieteen valossa.

http://ilmatieteenlaitos.fi/ajankohtaista/1229894 (Linkki) Ilmatieteenlaitoksella olitiin ainakin vielä vuonna 2013 huolissaan merellisestä metaanista. Nyt heille voidaan kertoa, että huolenne on ollut turha.

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio/-/artikkeli/dec264e2-6350-418c-a1bc-3ef7c80676aa/metaani.html (Linkki) Ilmasto-oppaan metaaniklatraattitiedot ovat päivittämättä nykytieteen tasolle.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.