Yli 97% virhe löytyi Etelämantereen vulkaanisuudesta


Kuva 1. Etelämantereen vulkaaninen alue. Lähde: James Edward Kamis http://www.climatechangedispatch.com/antarctic-volcano-mount-erebus-wakes-up.html

Kiinnitin huomiotamme jo yli 3 vuotta sitten siihen (Linkki), että Etelämantereella lämpeneminen esiintyy pääosin vulkaanisella alueella.  Nyt sitten sattui Ilta-Sanomien nettisivuilta silmiini uutinen (Linkki), jonka mukaan kyseisellä alueella on n. 200% enemmän tulivuoria kuin aiemmin luultiin.

Kuva 1 on vanha arkistokuva, mutta uudetkin tulivuoret ovat pääosin merkityllä alueella.

Jos tulivuoren huippu on parisen kilometriä jäätikön pinnan alapuolella, ei siitä ihan helposti synny suoraa lämpövirtaa ilmakehään. Vulkaanisen toiminnan aluetta lämmittävä vaikutus etenisikin todennäköisimmin meren kautta. Jäätikkö tuottaa painetta, jonka avustamana vulkanismin sulattamat vedet pääsisivät virtaamaan rannikolle ja ehkä etäämmällekin. Jäähyllythän sulavat altapäin ja suhteellisesti lämpimän meriveden on arveltu kulkeutuneen kauempaa. Osa sulamislämmöstä voisi kuitenkin olla vulkaanistakin.

Tutkijat arvelevat, että tulivuoritoiminta voisi saada mannerjäätikköön liikettä aikaiseksi. Varmasti saa. Pitäisin vieläpä ihmeenä, jos niin ei olisi tapahtunut jo aiemminkin. Mikä jää tutkijoilta mainitsematta, niin se, että jos pahimmat merenpinnan kohoamisskenaariot totetuisvatkin vulkaanisesti, ei ilmastonvakiointitoimilla olisi mitään hillitsevää vaikutusta ilmiöön. On varmaan hyvä huomioida, etteivät tulivuorilöydön tehneet tukijat vaikuta uskovan, että tulivuoret olisivat jo lämmittäneet aluetta. Voin vain ihmetellä.

Se, että tieteellinen tietämättömyys on ollut suurta näistä jäätikönalaisista tulivuorista, ei vielä riitä edes todistamaan, että alueen lämpeneminen olisi pääosin vulkaanista alkuperää. Nimittäin jos olettaisimme, että vulkaaninen toiminta on ollut koko ajan melko tasaista, ei sen olisi pitänyt aiheuttaa muutosta alueelliseen lämpötilaan. Jäätikön virtauksissa voisi tasaisenkin vulkaanisuuden vallitessa olla vaihtelua, kun jäämassa kasvaessaan ylittäisi jonkin kriittisen ylärajan ja sitten virtaus jatkuisi alarajalle saakka.  Vaan kun jo aiemmin on arveltu, että vulkaanisuus vaikuttaa alueen lämpötilaan ja nyt sitten havaitaan tulivuoria olevankin kolminkertainen määrä, niin eihän tuo havainto ainakaan heikennä arvelun oikeellisuutta.

Valitettavasti en löytänyt edes tiivistelmää alkuperäistutkielmasta. Näillä mennään.

Lisäys klo 12: Eipäs tarvisekaan mennä, kiitos WUWT-blogin kommentoija 1saveenergyn. Katso alimmat linkit.

Linkkejä aiheeseen

https://www.theguardian.com/world/2017/aug/12/scientists-discover-91-volcanos-antarctica (Linkki) IS:n uutisen pohjan ollut artikkeli.

https://tekniikanmaailma.fi/muu-tekniikka/kummallinen-saailmio-etelamantereella-kaksi-kertaa-suomen-kokoinen-alue-muuttui-vedeksi/ (Linkki) Uutinen oudosta jäähyllyn sulamisesta nyt mahdolliseksi epäillyllä vedenalaisella tulivuorialueella.

https://wattsupwiththat.com/2017/08/14/scientists-discover-91-volcanoes-below-antarctic-ice-sheet/ (Linkki) WUWT-artikkeli samasta aiheesta.

http://sp.lyellcollection.org/content/early/2017/05/26/SP461.7.full.pdf (LinkkiPDF) Koko tutkiema.

Advertisement

4 responses to “Yli 97% virhe löytyi Etelämantereen vulkaanisuudesta

 1. Tätä lienee vaikea laittaa hiilidioksidihypoteesin piikkiin. (hymiö)
  Vulkaanisen toiminnan massiivisista CO2-ja muista päästöistä ovat vihreät vaiti. Kirsikat kyllä poimitaan, mutta muuten ollaan hissukseen. Tai kommentoidaan blogin tai raportin henkilöön käyden.
  Mikä IHME antaa heille näin suuret gallup-kannatukset? Ei hyvältä näytä…

  Tykkää

  • Vulkaanista CO2:a on arvioitu kaiketi vain maan pinnan tulivuorista ja vastaavista lähteistä. Kun meren pohja on paljon laajempi ja lähempänä vulkaanisuuden lähteitä, sieltä voi tulla moninkertaisesti ”päästöjä”. Ne vain jäävät valtamerien pohjavirtoihin pitemmäksi aikaa. Sitten kun Kalifornian rannikolla kumpuaa, niin se on ihmisperäistä hiilidioksidia tutkijoiden mukaan (-;

   Tykkää

 2. Maan luonnonolosuhteet ovat aina olleet mukana energiabalanssissa sekä muuttamassa ilmastoa noin miljoonan vuoden aikaskaalalla ja tämä asia ei ole mitenkään muuttunut juuri nyt. Maassa on ollut tiettyjä vaiheita, kuten mannerlaattojen törmäämisen ajat jolloin vulkaaninen toiminta on ollut paikallisesti merkittävää. On täysin järjetöntä keskustella tästä asiasta termein joita käytetään nyt ihmisen aiheuttaman sadan vuoden lämpenemisen piikistä. Pääosa tästä miljoonien vuosien lämpökehityksestä on eliökunnan aiheuttamaa – orgaanisen hiilen sedimentoituminen ja muuntuminen öljyksi, hiileksi, kalkkikiveksi, jne. Ihminen on nyt 100 vuodessa kaivanut huomattavan määrän tätä hiiltä kerrostumista ja vapauttanut sen ilmakehään. Tässä on siis pääsyyllinen ilmastonmuutokseen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.