MOPED, Nobel? Proteiinia sähköstä


Nytpä oli iltapäivälehdissä, niin Ilta-Sanomissa (Linkki) kuin Iltalehdessäkin (Linkki), niin hyvältä kuulostava uutinen, että epäilyt mätäkuun läheisyydestäkin heräävät. Proteiinia saadaan valmistettua kymmenesosalla kasvien tarvitsemasta energiasta.

MOPED-nimellä näyttäisi löytyvän kuvallinen esitys elektrolyysillä tuotetun vedyn käytöstä proteiinituotantoon (Linkki).  Iltalehti mainitsee Neo-Carbon Energy -tutkimushankeen. Teen oletuksen, että MOPED on osa siitä. Ainakin tutkija Pitkäsen nimi näyttäisi esiintyvän molemmissa.

Hiilidioksidi näytettäisiin otettavan ilmasta edellä viitatussa kaaviokuvassa. Mikäpä siinä, vaikka parempiakin hiilidioksidin lähteitä on runsaasti. Typen lähdettä en huomaa, mutta ammoniumnitraatti saattaisi kelvata ravintoliuokseen siltään.

Päinvastoin kuin iltapäivälehtien perusteella tutkimusryhmä, pidät tätä keksintöä merkittävänä juuri siksi, ettei sähköenergian tarvitse olla uusiutuvaa, vaan voidaan käyttää mitä tahansa sähkön tuotantomenetelmää, vaikkapa ydinenergiaa. Uusiutuvien energialähteiden eräs ongelma on niiden tarvitsema laaja maapinta-ala, joka on lopulta rajallinen resurssi ja jokatapauksessa kustannuslisä. Tämä keksintö voi siis vapauttaa ihmiskunnan auringonvalon tarpeestakin. Sehän ei ole ihan pikapuoliin mitenkään iso etu maan pinnalla, mutta esimerkiksi avaruusmatkailussa tällä voisi olla suurikin merkitys, samoin merien asuttamisessa.

A. I. Virtanen sai kemian Nobel-palkintonsa elintarvikekemiallisista tutkimuksista. Kyllä tässä mielestäni on potentiaalia samaan.

Mainokset

2 responses to “MOPED, Nobel? Proteiinia sähköstä

 1. Yle: Ravintoa voidaan tuottaa auringonvalosta ja ilmasta

  Juu, sitä kutsutaan palkokasviksi. Ilman lisäksi on hyvä olla vettä ja hiilidioksidia. Prosessi ei myöskään pyöri aivan ilman muita aineita.

  Tykkää

  • Kyse on saman asian erilaisista korostuksista. Ilmastonvakiointi on vinouttanut tutkijoidenkin tiedottamista. Sehän on tosiaan vanha keksintö, että auringonvaloa käytetään kasvien kasvamiseen ja sitäkautta proteiinin tuotantoonkin.
   Itse korostin sitä, että nyt tämä voidaan tehdä myös ilman aurinkoa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.