RSS-aineistossa oli yli 97% virhe?


Satelliittipohjaisia globaalin alemman ilmakehän lämpötila-aineistosarjoja on kaksi, RSS ja UAH. Nyt RSS-aineistosta on löydetty lämpötilakehityksestä 140% virhe (Linkki). Tai tarkemmin sanottuna tuloksiin on tehty tuon suuruisen virheen korjaus vuoden 1998 jälkeiseen aineistoon. Tämän korjauksen jälkeen RSS-aineiston lämpötilan kohoaminen on nopeampaa kuin pintalämpötilamittareiden antama lämpenemisnopeus.

Virheen syntyselitys perustuu satelliittien radan muutokseen niin, etteivät ne olekaan saman paikkakunnan päällä enaltaolettuna ja laskennassa käytettynä ajankohtana, vaan alati suuremmalla poikkeamalla. Vastaavantapainen korjaus näytettäisiin tehdyn myös UAH-aineistoon (Linkki), mutta sen vaikutus on ollut vain sadasosa-asteissa. Joka tapauksessa UAH-aineisto jäänee nyt yksinään poikkeavaksi aineistosarjaksi. Se tietenkin herättää epäilyjä tai vaihtoehtoisesti salaliittotarinoita.

Koska kyse on ollut satelliitin ennaltalasketun paikan poikkeamasta ajan kuluessa, herää tietenkin kysymys siitäkin, vaikuttaako muissakin satelliittimittauksissa vastaava paikkavirhe. Erityisesti meren pinnan korkeusmittaukset satelliiteista kiinnostavat minua. Olisiko sielläkin vielä vastaavan kokoluokan virhe piileskelemässä nousunopeudessa?

Olettaisin, että satelliittien yleinen mittaustarkkuus ja UAH:in lämpötilavirheen suuruus selvinnevät ajan kanssa. Näin kesällä on hyvä odotella.

Advertisement

4 responses to “RSS-aineistossa oli yli 97% virhe?

  1. Aiemmin näiden satelliittien mittauksia verrattiin palloilla tehtyihin mittauksiin, eli tuleekohan nyt pallomittauksiinkin korjausta ?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.