Wattsin virhe paljasti WUWT-blogin toimivuuden


WUWT-blogisivuston isännällä, Anthony Wattsilla kävi pieni moka (Linkki). Hän ei huomannut, että gistemp-poikkeamalämpötilojen vertailuvuosijakso on  1951…1980 ja WeatherBellin käyttämän NCEP:in perusjakso on 1981…2010. Näin hän ajatteli jälkimmäisen 0,26 K poikkeaman tarkoittavan suurinpiirtein vuoden 1980 poikkeamaa gistemp-sarjassa, joka on 0,27 K. Ei tietenkään tarkoita, kuten täällä Roskasaitillakin on nähtävissä kerran kuussa, kun julkaisen Xkuussa globaalisti viileni/lämpeni -artikkelin.

Erehtyminen on inhimillistä. Vastaavantapaisia kömmähdysvirheitä ei yleensä pääse läpi tieteellisiin julkaisuihin, koska niissä on vertaisarviointijärjestelmä. Vaan kommentoinnille avoimessa blogissa vertaisarviointia vastaa juurikin kriitiset kommentit, joita Watts sai varsin nopsaan ja myönsi vielä oman virheensäkin, ainakin osittain.  Olen itsekin täällä tehnyt virheitä, joita kommenttiosiossa on sitten oiottu. Tietenkin se harmittaa, koska oma moka. Lopputulos on kuitenkin lopulta vähemmän virheellinen.

Jos toisaalta katsoo tiedeuutisointia, kuten tutkielmista tehdyt lehdistötiedotteet ja niiden kopiointia vaikkapa Science Dailyyn, niin tässähän ei ole mitään virheiden oikaisumenetelmää. Näitä virheitä olen sitten joskus täälläkin esitellyt, parhaassa tapauksessa on tutkija itsekin sähköpostissa myöntänyt uutisoinnin virheellisyyden. Olettaisin, että yliopistokokoluokan tutkimusorganisaatioilla ne lehdistötiedotteet laatii toimittajakoulutuksen saanut ihminen, jolla ei aina eväät riitä itse tutkimusaiheen syvällisempään ymmärtämiseen. Pääasia näyttäisi olevan hehkuttaa tutkimuksen merkittävyyttä ilman suurempaa kriittisyyttä.

Että loppujen lopuksi Wattsin sinänsä ikävältä tuntuva virhe kertookin WUWT-blogin toimivuudesta. Ihan hyvä niin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.