Pohjolassa oli aiemmin lämpimämpää


Kuva 1. Lähde: Kilpisjärvi Notes 26 / ”Tieteen ja taiteen tunturit” (Järvinen ym. 2014) Alkuperäisaineisto: Lilleøren, K. S., Etzelmüller, B., Schuler, T. V., Gisnås, K. & Humlum, O. 2012: The relative age of mountain permafrost – estimation of Holocene permafrost limits in Norway. – Global Planetary Change 92-93: 209–223.

Sähköpostilaatikkooni kolahti joku aika sitten viesti, jonka liitteenä oli Kilpisjärvi Notes 26, josta otsikkotiedot kuvassa 2. Mielenkiintoinen tietopaketti, josta  varsinkin kuvassa 1 näkyvä kuvaaja sattui silmääni.

Kuva 2.

Suomessa ja Pohjolassa laajemminkin on siis ollut aiemmin nykyistä lämpimämpää, tätä tuskin kukaan pystyy perustellusti kiistämään. Tällä taas on merkitystä sen suhteen, mikä olisi Suomen tavoitelämpötila ilmastonvakioinnissa, jos saisimme itse päättää. Jos minulta kysytään, niin ei lämmin luita riko. Joka tapauksessa luonnollinen vaihtelu on ollut laajaa, eikä sitä vielä ole ylitetty siitäkään huolimatta, että juuri pohjoisilla alueilla lämpenemisen pitäisi näkyä voimakkaimmin.

Vähälumista juhannuksenjälkeistä aikaa toivottaen liitän vielä mukaan kuvan Pohjolan alkukesästä Leenalammin suunnalta. Kuvan henkilö on professori emeritus Antero Järvinen. Hän on tuon Kilpisjärvi Notes 26:n kirjoittaja.

Kuva 3. Kesäistä Leenalammin maisemaa. Kuva Antero Järvinen.

 

Mainokset

5 responses to “Pohjolassa oli aiemmin lämpimämpää

  • Kiitos linkistäsi! Se on kattavampi esitys blogin aiheesta. Siellä näkyi arvio, että n. puolet olisi hiilidioksidin vaikutusta nykyajan lämpenemisessä. Minä voisin ostaa tuollaisen kannan.

   Tykkää

 1. Maurin kommentit pitävät paikkansa. Jutussani, jossa ei mainita hiilidioksidi-sanaa lainkaan, on referoitu myös suomalaista tutkimusta. Pikku korjaus: vaikka olen ollut jo jonkin aikaa eläkeiässä, jatkan yhä työelämässä eikä loppua näy lähitulevaisuudessa.

  T. Antero

  Tykkää

 2. Tulkkaanko oikein, että ylemmän graafin tutkimusalueella oli jääkauden hellitettyä tuhansia vuosia sitten noin neljä astetta lämpimämpää kuin viimeisen 30 vuoden aikana? Miten maan nouseminen ja Litorinameren kuivaminen on vaikuttanut tähän?

  Wikipedia mukaan Litorinavaiheessa ilmasto oli pari astetta lämpimämpi kuin nykyisin, mikä on tulkittava vähättelyksi. Jos ilmasto oli neljä astetta lämpimämpi, se ei ole pari.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.