Nyt Trumpin vuoksi itketään


Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump irtisanoutui Pariisin ilmastosopimuksesta eilen illalla (Linkki). Itkijöitä on riittänyt niin runsaasti, että jo pelkästään Yle-linkit riittävät melko edustavaksi näytteeksi (Linkki). Ensimmäisen linkitykseni takana Obama jo vähän tirauttikin. Ylen studiossa ilmastoterrorismin asiantuntijat(?) arvelevat Trumpin lisäävän terrorismia ilmastopakolaisuuden lisäämisen kautta (Linkki).  Sinänsä mielenkiintoista, jos Yle nyt hyväksyy sen kansan keskuudessa yleisen epäilyn, että pakolaisina esiintyvissä on seassa terroristeja. Vai hyväsyttiinkö tuo väite ainoastaan tirautuksena pahan Trumpin pahoista teoista?

Ympäristöministeri Tiilikainen itkee  sitä  (Linkki), että Trump teki Amerikan pieneksi ja iski omaan polveensa. Kumpikaan ei ole ympäristöministerimme itkun aihe hänen virkansa puolesta, näin ajattelen. Parempi itkun aihe voisi olla se, että EU rankaisee meitä korotetuilla ilmastomaksuilla, kun USA vetää dollarinsa pois ilmastonvakioinnista.

Aiemmin veikkailin (Linkki), mitä Trumpin ilmastopolitiikka voisi olla. Arvelin, ettei Trump irtisanoudu Pariisin sopimuksen. Veikkasin väärin. Koska puhuin sopimuksen jättämisestä huomiotta, virheeni ei ole ihan etumerkkivirhe sentään? Muita kohteita en sano vielä väärin veikatuiksi.

Siinäkin tapauksessa, että pahimmat ilmastopelottelut ovat tosipohjaisia, Trumpin energiapoliittiset toimet saattavat antaa USA:lle sellaisen kilpailuedun, että toimet kannattavat lyhyellä tähtäimellä. Tarvinneeko Trumpin tähtäimen ollakaan yli 4 vuoden päässä? Hiilipäästötullia näkyy ehdotetun vastatoimeksi Trumpille, mutta USA on sikseen iso maa, ettei muun maailman kauppasaarto kovinkaan helposti onnistu tai kannata. USA:n hiilipäästöthän ovat lasku-uralla. Ihan viimeisenä korttina Trump voi väläyttää ilmaston jäähdyttämistä ydintalvella. Tämä kortti vetänee hiljaiseksi kaikki itkijät.

Todennäköisempänä tuloksena pidän sitä, että painopiste siirtyy ilmastopelottelusta helpotuksen ilmauksiin jääkauden torjunnasta ja Saharan vihertymisen ihasteluun. Ilmastonvakiointi muuttuu sopeutumiseksi ilmaston muutoksiin vähäisemmin rahoitusponnistuksin. Niitä dollareitahan ei ole käytettävissä, joilla toisten rahoilla maailmaa pelastavat niin tykkäisivät leikkiä. Tähän kehityssuuntaan liittyy se uhkakuva, että tämä Roskasaitti käy tarpeettomaksi. En silti vielä itke.

Linkkejä aiheeseen

https://wattsupwiththat.com/2017/06/01/the-craziest-reactions-to-trump-pulling-out-of-the-parisagreement/ (Linkki) Lisäsin nyt vähän jälkikäteen kuitenkin tämän, koska Watts on koonnut parhaat itkut rapakon takaa. Täydentää Yle-itkuja.

3 responses to “Nyt Trumpin vuoksi itketään

  1. Hyvä kirjoitus, kiitos siitä! Terveisin, Antero

    Tykkää

      • Ole hyvä vaan! Tilanne on pysynyt täällä jokseenkin ennallaan: hanget on korkeat eikä mikään viherrä. T. Antero

        Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.