Biosfäärillä yllättävä vaikutus ilmastoon


Kuva 1. Välimerellistä maisemaa, jossa myös biosfäärin palaute vaikuttaa ilmastoon.

Uusi tutkimus paljastaa (Linkki), että biosfäärin paikallinen vaikutus maanpinnan säteilyn ja sadannan vaihteluun on jopa 30%. Tästä käytetään sanontaa voimakas palautevaikutus.

Uudessa tutkimuksessa kyse on toki vain alueellisista vaihteluista, mutta silti tiivistelmässä sanotaan, että maajärjestelmän mallit aliarvioivat näitä nyt löydettyjä palautteita. Tämä viittaa jo globaalissa mittakaavassakin tarvittavaan mallien korjaamiseen.

En tässä malta olla mainitsematta, että pilvipalautteen epävarmuudeksi ilmoitetaan ± 2 W/m² (Linkki). Tätä arvoa tulee verrata ihmistekoisen säteilypakotteen arvioituun arvoon (Linkki), joka on 1,6 W/m². Uuden löydön keralla tämä aiheuttaa jälleen kerran kysymyksen ilmastopolitiikan pohjan pitävyydestä. Onko ilmastotiede edes päässyt sille tarkkuustasolle, että sen varaan voi jotain ennustekykyistä rakentaa?

Alla linkittämässäni WUWT-blogissa Willis Eschenbach esimerkiksi sanoo uskovansa, että säteilypakote ja maan pintalämpötila ovat täysin irtikytkettyjä. Tämä on tietenkin vähän liikaa sanottu tässä vaiheessa, mutta suunta saattaa olla siihen päin ilmastotieteessäkin, jahka ilmastouhkailu menettää suosiotaan. Uudesta tutkielmastahan on ainakin tiivistelmän perusteella saatu siivottua tunteisiin vetoava uhkapainotteisuus kokonaan pois. Jos tämä on uusi suuntaus tutkijoiden asenteissa, koko Roskasaitti-blogiltani putoaa pohja. Mitä tässä nyt voisi toivoa?

 

Linkkejä aiheeseen

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-05/cuso-hst052517.php (Linkki) Julkaisutiedote.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170529133705.htm (Linkki) Science Daily uutisoi tutkimuksesta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_feedback (Linkki) Pilvipalautteesta yleisartikkeli.

https://wattsupwiththat.com/2017/05/25/estimating-cloud-feedback-using-ceres-data/ (Linkki) Kansalaistutkielma pilvipalautteesta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.