Noin 200% virhe Antarktiksen niemimaan jäätikkövirroissa


Kuva 1. Etelämantereen jäävirtaukset mallinnuksen mukaan. Nyt uudelleen mallinnettu alue soikion sisällä (tulokset eivät näy kartassa). Kuvapohjan tekijäviite: By R. Bindschadler. Retouched in GIMP. – http://www.ipy.org/index.php?/ipy/detail/asaid, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4006402

Olemme tottuneet luottamaan siihen, että ilmastotieteessä käytetään, tai ainakin pitäisi käyttää, laajoja virherajoja. Uuden tutkimuksen uutisointi antaa vihjeen (Linkki) , että 200% virherajoihin olisivat aiemmatkin tulokset sopineet Antarktiksen niemimaan jäätikkövirtauksissa ja niiden mallinnuksissa. Tutkijoiden mukaan Palmerin maan jäätiköt ovat varsin stabiileja ja jäätiköiden virtaukseen vaikuttaa paljon napa-aluetta kiertävä syvä vesi. Mitä ei sanota, niin se, että tuon veden suolaisuus ja lämpö olivat ihmisperäistä. Eikä lämmön alkuperää tässä tutkimuksessa selvitettykään.

Itse kukanenkin voi miettiä, onko 200% virhe iso vai pieni ja kuinka hyvin sellaisen kanssa pystyy tekemään osuvia ennusteita pitkälle tulevaisuuteen.

Kuten kuvasta 1 näkynee, nyt julkaistun tutkimuksen kohde, Palmerin maan länsirannikko, on varsin rajallisella alueella mannerjäätikön esiintymiseen nähden. Niinpä kokon Etelämantereen jäätikkövirtojen mallinnusvirheestä ei voi sen perusteella sanoa mitään kovin varmaa. Kokonaisvirhe voi olla yli 97%, mutta voi jäädä allekin tuon maagisen rajan.  Joltinenkin kokonaisvirhe saattaisi kuitenkin olla selittämässä mm. NASA:n ristiriitaisia väitteitä jäätikön massataseesta. Vaikka uusinpiin lukeutunut NASA:n tutkimus kertoi massan lisääntyvän (Linkki), NASA esittää jatkuvasti massan vähenevän.

Kuva 1  joka tapauksessa esittää parasta ilmastotieteellistä käsitystä jäätiköiden virtauksista ennen Palmerin maan virheiden löytymistä.

Tutkiemaviite

Anna E. Hogg, Andrew Shepherd, Stephen L. Cornford, Kate H. Briggs, Noel Gourmelen, Jennifer Graham, Ian Joughin, Jeremie Mouginot, Thomas Nagler, Antony J. Payne, Eric Rignot, Jan Wuite. Increased ice flow in Western Palmer Land linked to ocean melting. Geophysical Research Letters, 2017; DOI: 10.1002/2016GL072110

One response to “Noin 200% virhe Antarktiksen niemimaan jäätikkövirroissa

  1. Vain 200% ? Varmaankin kalibrointivirhe. Tai sitten virhe on mittausten suorittajissa, eiväthän hienot tietokonemallinnukset erehdy koskaan.

    Ilmastonmuutos on tosiasia, ainakin niin kauan kuin monet tienaavat sillä hyvin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.