Tapahtuiko ilmastonmuutos tänä keväänä?


Kuva 1.

Vuoden 2014 lopulla kyselin artikkelissani täällä Roskasaitilla, että näkyykö pienoistakaan jääkautta alkavan. Ja tulokseksi sain, ettei kovin hyvin näkynyt. Ei näy nytkään kovin hyvin, mutta voisi ollakin pienten alkujen päivä.  Päivittäinen globaali pintalämpötila, jota poikkeama-arvoina Weatherbell seuraa, ja joista kuvaaja tai kaksikin on näkyvissä linkkipalkissani, on juuri tässä kuussa pudonnut liki muutaman viime vuoden kuukausiennätyksensä verran. Jos globaali lämpötila pomppaakin takaisin, niin sitten ei ollut pienten alkujen päivä, mutta jos se jää nyt saavutetulle tasolle, loppuvuosi onkin jo selvästi edellistä vuotta viileämpi. Sehän toki oli ennätyslämmin vuosi.

Kuva 1, jonka juuri otin kotirapuiltani, sopii hyvinkin pienoisjääkauden alkukuvaksi. Siis siinä tapauksessa, että tästä kehittyy joidenkin ennustelema pienoisjääkausi. Enemmistö ilmastotietelijöistä odottaa kuitenkin lämpenemisen jatkumista, ehkä jopa kiihtymistä.

Daily Express -lehden jääkausialkaa-ennustelut ovat saavuttamassa jo susi, susi -tason, mutta linkitetään nyt yksi tuoreimmista (Linkki). Tälläkin kertaa se on aurinko, josta ollaan huolissaan. Videolla saattaa puhua venäläinen aurinkotutkija, mutta en saanut selvää mistä hän puhui. Tämä johtuu siitä, etten ymmärrä venäjää eikä videolla ollut tekstitystä englanniksikaan.

Sitten on tietenkin jääkauden tulolle omistautunut Ice age now -sivusto (Linkki), joka sopii mainittavaksi tässä artikkelissa. Uusimpia merkkejä on lumisade-ennuste Denverissä.

Myöhäinen lumisade Denverissä ja samaan aikaan Järvenpäässä ei olisi vielä mikään erityinen merkki mistään. Kun samaan aikaan on auringonpilkkuaktiivisuus minimissään ja globaali lämpötila heilahtanut keskimääräistä enemmän alaspäin, tässä on jo pientä mahdollisuutta jossittelulle.

Miksi sitten kirjoittelen näin hätäisesti, enkä odottele edes vuottakaan? Siksi varmaan, että elämme hätäistä napsautusjournalismin aikaa. Tätä samaa epäilen syyksi Daily Express -lehdenkin toistuville uutisoinneille. Kuka ensimmäisenä uutisoi jääkauden alun, sillä on etulyönti.  Roskasaitin säännöllisillä lukijoilla lienee hyvät mahdollisuudet tarkistaa, miten tässä jossittelussa käy, jos vain henki pihisee ja sormeni ylettyvät näppimistölle. Epäilemättä paukuttelen henkseleitä, jos myöhemmin paljastuu, että juuri tänä keväänä tapahtui ilmastonmuutos. Näin siitäkin huolimatta, että olen oman osuuteni verran pyrkinyt pitämään Suomen ilmastoa lämpimänä.

Mainokset

6 responses to “Tapahtuiko ilmastonmuutos tänä keväänä?

 1. Mihin suuntaan tahansa ilmasto on menossa, vaikea meidän on sitä tietää. Lastenlapsemme, tai heidän jälkikasvunsa voivat sitä vain arvailla, kuten mekin. Tietää voivat vasta paljon myöhemmät sukupolvet.

  Säätilat kun eivät mitenkään helposti taitu kertomaan ilmastosta, pitää seurata esim. puurajan paikkaa ja merkittävien muutosten havaitseminen siinä vie aikaa. Paljon aikaa.

  Tykkää

 2. Siinä videossa venäläinen nuori tyttö kertoi seuraavan pilkkujakson olevan vielä tätä nykyistäkin vaisumpi, ja oletti sen seurauksena tulevan jonkinlainen Maunderin minimin kaltainen tilanne.

  Hyvää sivustoa pidät, olen mielelläni käynyt seuraamassa tätä suosikkeihini lisäämääni ajan seurantaa.
  Kiitoksia jakamisesta !!

  Tykkää

  • Voi ollakin. Tosin juuri nyt näyttäisi lämpötila olevan normaali siellä päin, kuten 3. kuvalinkki kertoo linkkipalstallani.

   Mitä en artikkelissa juuri ääneen ihmetellyt on se, että millä välillä tuo energia soutaa. Vanha viisaushan sanoo, että energia on häviämätöntä.

   Tykkää

   • Jep, tuosta johtuen maapallon ja avaruuden/auringon välinen energivirta on ainoa joka ratkaisee lämpötilakehityksen…muut prosessit vain siirtävät olemassaolevaa lämpöä paikasta toiseen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.