Antarktiksen niemimaa onkin jäähtymässä?


Kuva 1. Antarktiksen niemimaan sijainti Etelämantereella. Kuvaviite: By Map-antarctica-ross-ice-shelf-red-x.png: *Antarctica_Map.pngderivative work: — Jeandré, 2009-02-16t17:22zderivative work: Anna Frodesiak (talk) – Map-antarctica-ross-ice-shelf-red-x.png, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6426537

Uusi tutkimus kumoaa melko pitkälle sellaiset väitteet (Linkki), että Antarktiksen niemimaan alue olisi erityisesti tai kiihtyvästi lämpenemässä. Tämän vuosituhannen ajan alue on jäähtynyt. Aiempi lämpeneminen on ollut liioiteltua siksikin, että lämpenemistä on esiintynyt lähinnä vain yhdessä pisteessä, Argentine-saarilla (Linkki) sijaitsevalla Faraday/Vernadsky-asemalla. Nuo saaret ovat joka tapauksessa Etelämantereen alueen lämpimimpiä paikkoja, jossa ei oikein saavuteta edes kunnollisia suomalaisia paukkupakkasia.

Vuonna 2007 IPCC julkaisi AR4 WGII -raportin osana uhkapainotteisen artikkelin Antarktiksen nimimaan lämpenemisestä (Linkki). Vaikkei lämpenemistä luvatakaan millään varmuudella, artikkelissa kuitenkin spekuloidaan lämpenemisellä, eikä jo alkaneella viilenemisellä. On siis tehty selkeästi uhkapainoitteinen valinta, lämpenemisuhalla pelottelu.

Nyt viittaamani Olivan ja kumppaneiden tutkielma ei ole ihan ensimmäinen laatuaan, joten ilmastopelottelijoita on ja viime vuonna ehditty rauhoittelemaan kertomalla (Linkki), ettei Antarktiksen niemimaan kylmeneminen ole ilmastonlämpenemistä kumoava havainto, vaikka niemimaan lämpeneminen olikin sen todiste (Linkki).

Lämpenemiskriittisetkin ovat ehtineet tästä viilemisestä jo riemuita (Linkki).

Pieni kuvitelma tähän väliin: Britit perustivat vuonna 1947 F-tutkimusaseman Argentine-saarille. Nyt on hyvä kysyä, että huomioivatko he paikan valinnassa enemmän helppopääsyisyyttä vai aseman edustavuutta ilmastotutkimuksen kannalta? Itse veikkaan, ettei jälkimmäiselle tekijälle tuolloin pantu mitään erityistä painoa. Jatkan kuvitelmaani sillä, miten ilmaston kannalta mahdollisimman lämmin, suhteellisen lämpimille tuulille ja merivirroille altis asemapaikka on vaihtelevilla mittauksillaan vääristänyt koko Antarktiksen niemimaan tilastoitua lämpötilaa. Edelleen joka tapauksessa kauttaaltaan päämannerta lämpimämpi niemimaa on vääristänyt koko Etelämantereen ilmastotilastoa. Näin sitten Etelämantereen mannerjäätikön kasvu tai Antarktiksen niemimaan kylmeneminen ovatkin tulleet yllätyksenä tutkijoille.

Kokonaisuutenaan Etelämanner ei ehkä ole paljon ilmastonmuutosta kokenut. Mitä tulee Antarktiksen niemimaahan, niin ei voida vielä sanoa, että se olisi jäähtyvän ilmaston aluetta, sillä jäähtymissuuntausta on ollut vain parisenkymmentä vuotta ja lämpenemisvaiheessa kohoaminen oli runsaampaa kuin nyt lasku. Jos kuitenkin jäähtymiskehitys jatkuu vielä toisen mokoman, aletaankin jo puhua Etelämeren alueen jäähtymisestä. Onhan tuo niemimaa kuin mantereelta työntyvä mittausanturi ympärillä kiertävään mereen. Eivät niemimaan lämpömittarit suinkaan mittaa Etelämantereen keskilämpötilaa, vaan enemmänkin ympäröivän meren lämpötilaa, epäsuorasti vain.

Ei muuten, mutta onko ilmastopelottelijoiden takissa enää montakaan nappia jäljellä? Jos globaali ilmastokin vielä lähtee jäähtymään muutamaksi kymmeneksi vuodeksi, niin siinähän ei pysty enää huitomaan käsillään kun pitää pitää takkia kiinni.

Tutkielmaviite

Oliva, M., Navarro, F, Hrbácek, F., Hernández, A., Nývlt, D., Pereira, P., Ruiz-Fernández, J. and Trigo, R. 2017. Recent regional climate cooling on the Antarctic Peninsula and associated impacts on the cryosphere. Science of the Total Environment 580: 210-223

Linkkejä aiheeseen

https://wattsupwiththat.com/2010/06/19/antarctic-agreements-and-disagreements/ (Linkki) Amatööritieteilijä Willis Eschenbach antaa vihjeen, mitä vikaa Etelämantereen lämpötilatutkimuksissa on. Vihje tulee viitisen vuotta ennen ilmastotietelijöitä. Pisteet Willikselle.

3 responses to “Antarktiksen niemimaa onkin jäähtymässä?

 1. Tuo alue taitaa olla tuliperäisin osa Antarktista. Muistan nähneeni kuvan ( taisi olla wuwt- tai hellerin sivuilla), että meren/jäänalainen tulivuori siellä pukkaa lämpöä laavaa jne.
  Sopisi hyvin kokonaiskuvaan. Purkaus=lyhytaikainenlämpeneminen, hiljainen vaihe=kylmenee uudelleen.
  PS: Keski-Euroopassa jo toisen kevään aikana vihannes- ja hedelmäsadot kylmän kourissa. Pieni maininta pikku-uutisissa, hyss ettei hyvä agenda saa tahraa. – On se vaan tuo CO2 aika kiero: mennä nyt ’sulattamaan’ napa-alueen ja Grönlannin jäätiköitä, mutta jättää vihannes- ja hedelmätarhat kylmän armoille … (-ironiaa-)

  Tykkää

  • Joo, nyt jäi vulkaaninen puoli mainitsematta, kun ei lähteissäkään mainittu. Joskus ennen olen siitäkin kirjoitellut. Ei siinä kovin paljonkaan tarvitse vulkaaisen toiminnan vaihdella, kun lämpömittairi heijaa useita asteita.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.