Arlene aloitti ennenaikaisesti


Kuva 1. Sykloni Arlenen loppukautta karttakuvassa. Kuvalähde: http://www.nhc.noaa.gov/archive/2017/ARLENE.shtml? selostetekstit: RJ

Atlantin hurrikaanikausi alkoi jälleen varkain, kun trooppisen myrskyn luokkaan päässyt sykloni Arlene pyörähti Atlantilla tämän huhtikuun 19. ja 21. päivän välisenä aikana.

Sen lisäksi, että Arlene rikkoi sääntöä aloittamisajankohtansa osalta, se rikkoi sitä myös sijaintinsa osalta, sillä sehän ei tropiikkia nähnytkään. Kolmanneksi merivesi ei ollut lähelläkään ”vaadittua” 26 °C:tta (Linkki), kuten kuvasta 2 voi nähdä. Tämä poikkeama voinee johtua siitä, että termodynaamista työtä voi tehdä vain lämpötilaeron perusteella, eikä minkään tietyn lämpötilan perusteella yksistään. Jos merivesi onkin ollut vaadittua viileämpää, niin ilmamassat ovat voineet olla paljonkin viileämpiä kuin tropiikissa hurrikaaniaikaan. Näin riittävä lämpötilaero on kuitenkin löytynyt.

Kuva 2. Meriveden lämpötila Arlenen aikoihin. Lähde: http://www.ospo.noaa.gov/Products/ocean/sst/contour/

Anthony Watts raportoi Arlenesta WUWT-blogissaan varsin asiallisen neutraalisti (Linkki), joskin kommentoijista jotkut (kuten RAH) epäilivät luokitteluvirhettä tms.  Varsinainen epäilijä on sitten myrskyihin hyvin perehtynyt veteraanimeteorologi Joe Bastardi (Linkki). Itselläni ei ole eväitä mennä tekemään omaa hurrikaaniluokitusta, joten noudatan virallista listaa. Sehän tietenkin selvää, että kaikessa luokittelussa on aina niitä rajatapauksia luokkien rajoilla. Eikä se rajakaan välttämättä ole täysin kiveen hakattu, kun määrittelyyn vaikuttavia muuttujia on monia.

Mitä Arlenen kaltaisiin myrskyihin tulee, niin ennen satelliittiaikakautta ne olisivat voineet jäädä laskuista poiskin ihan vain havaitsemattomina. Arlenehan ei rantautunut tai aiheuttanut muutenkaan huomiota. Tämä siis on hyvä huomioida luokittelun rajatapausten lisäksi.

Kun Arlene on kiistämättä sään ääri-ilmiö, niin tässähän voi vähän keskustella siitäkin, että ovatko sään ääri-ilmiöt lisääntyneet. Varaslähdön tehneitä hurrikaaneja on esiintynyt runsaammin juuri viime vuosina, mutta mielestäni tarkastelujakso on niin lyhyt ilmastotieteelliseen 30 vuoden vähimmäisaikaan verrattuna, ettei näistä mielestäni voi vielä sanoa sitä eikä tätä. Jos tämä on trendi, niin se alkoi jo jokunen vuosi sitten, mutta voi olla, että tässä olikin vain tilastollinen heilahdus ilman trendiä.

Muutoinkin sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen on helposti näkijän silmässä, koska väite on varsin epämääräinen. Lyhyellä tarkastelujaksolla vaikkapa Kalifornian kuivuus oli ilmastonmuutoksen aiheuttama ääri-ilmiö, kuten sitten oli Kalifornian kuivuuden äkillinen loppuminenkin jne. Eli kaikki käy, kun sopivasti selittää, vaikkapa sitten äärityynikin.  Itse hyväksyisin vain etukäteen ennustetut ääri-ilmiöt tai ilmiöluokat hypoteesia vahvistaviksi.

Näkyy olevan jo muutamia hurrikaaniennusteitakin laaditun, joidenka mukaan Atlantin hurrikaanikaudesta 2017 tulee melko keskimääräinen. Oma kiinteähkö ennusteeni ei Arlenesta muutu mihinkään, mutta pyrin palaamaan asiaan vasta virallisen kauden alussa.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.