Maaliskuussa 2017 globaalisti lämpeni


Kuva 1.

Maaliskuu 2017 oli kutakuinkin samanlämpöinen globaalisti kuin edeltänyt helmikuu, mutta kun tuoreessa tilanteessa helmikuu näyttää pari sadasosa-astetta viileämmältä, niin laitoin kuitenkin otsikkoon, että lämpeni. Verrattuna vuoden 2016 maaliskuuhun nyt ollaan 0,16 °C alempana, eli ei paljoakaan, jos huomioidaan, että vuoden 2016 alkupuolella El Niño oli huipussaan.  Mikäli globaali lämpötila säilyisi kuluvan huhtikuun aikana samalla tasolla, olisi huhtikuu nyt jo kuumin koskaan mitattu. Tosin tämä vaihtoehto ei ole erityisen todennäköinen, kun päivittäinen globaali lämpötila on ollut alaviistoon kuukauden alkupuoliskon ajan. Viilenemistä tarvitaan kuitenkin jatkossakin n. 0,12 °C kuukautta kohti, ettei esimerkiksi kesäkuusta 2017 tule tilastoissa ennätyslämmintä.

Kuvassa 1 vakioennusteeni ja toteutuma. Kuvassa 2 giss-taulukko, josta aineisto on otettu. Kuvassa 3 näkyy Enso-ennuste, jossa on pieni mahdollisuus El Niñon puhkeamiselle tämän vuoden lopulla.

Kuva 3. Kaapattu NOAA:n Climate Prediction Centerin diaesityksestä. Viite: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Tässä tämänkertaiset, uutta juttua pukkaa toivottavasti pikapuoliin.

Mainokset

2 responses to “Maaliskuussa 2017 globaalisti lämpeni

 1. El Ninolle povataan loppu vuodesta tällä hetkellä 50 % mahdollisuutta. Kaikkien mallien mukaan syyskuussa olisi jo täysi rähinä päällä.

  Olisi todella suotavaa, jos tuo ennuste toteutuisi näin ilmastoskeptikon kannalta. Meriin on nyt varastoitunut paljon lämpöä, jolla ilmastosysteemi pyrkii kääntämään lämpenemisen jälleen viilenemiseksi. Osa El Ninojen ilmakehään vapauttamasta lämmöstä pääsee säteilemään takaisin avaruuteen. Lämpö tuo myös lisää kosteutta pohjoisen pallonpuoliskon talviin, mikä tietää nykyistä lumisempia talvia.

  Tykkää

  • Kiitos kommentistasi.
   Vähättelin ihan tarkoituksella 50% todennäköisyyttä. Ensiksikin kevään yli ENSO-ennusteet ovat vähiten osuvia. Toisekseen tuossa samassa mittarissa on laskeva trendi maaliskuulta huhtikuulle:

   Kolmantena vielä se, että NDJ on aavistuksen pienempi pylväs kuin edellinen. Eli vaikka päästäisiin El Niño -tilaan, ei kuitenkaan syntyisi El Niño -ilmiötä, eli viiden kuukauden putkea.
   Jouluna saatamme olla jo viisaampia.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.